Pénzügyi siker titkai

Hogyan oldd meg pénzügyi problémáid egyszer s mindenkorra? Pénzügyi tervezés de NEM biztosítás és NEM nyugdíj! http://penzugyiterv.info

Feedek

E-mail értesítő

Írd be az e-mail címed:

Postázza a FeedBurner

    follow me on Twitter

    Utolsó kommentek

    Egyéb

    TopOfBlogs

    Életfogytiglani diákhitel?

    2007.10.10. 20:55 penzugyes

    Csőbe húztak! Nem kicsit, nagyon!

    Nézted már a diákhiteled éves egyenlegértesítőjét? Kerítsd elő most! Ülj le és nézd meg alaposabban! Megrázó és tanulságos! A tanácsaim se maradnak le a végéről!

    A lényeges részek:

    Előző évi záróegyenleg

    Ha évente 10 hónapon keresztül havi 21, vagy 25 ezer ft-ot veszel fel, akkor a 4 év alatt csak ebből már több, mint 1 millánál járnánk.

    Tárgyévben számított ügyleti kamat -

    Mindegy hogy hívják: töltött kamat, étcsokis kamat, tejcsokis kamat :-) … a kamat az kamat.

    Ez a diákhitelnél nagyságrendileg éves 10% körül jár.

    Mondjuk 1 milla a hiteled, és havi 10 rugót fizetsz rá, akkor az első év alatt kiróttak rád 100 rugó kamatot, Te pedig befizettél 120.000-et, magyarul az Egymillás hiteled csak 20.000-el csökkent! Mindez egy év alatt.

    Inkább ne oszd el, hogy így hány év alatt fogyna el! Nem 50 év, de nem is kevés.

    Elkeserítő, mert szinte az egész évben befizetett pénz kamatra ment

    Ha számolgatni akarsz, arra itt van egy kalkuláció:

    http://www.diakhitel.hu/hitelkalkulator.php

    Még pár elgondolkodtató apróság:

    Ha elfeledkezel a hallgatói jogviszonyod megszűnésének bejelentéséről, vagy nem törlesztesz megfelelően, akkor bizony a bankközi feketelistára (KHR korábbi nevén BAR) kerülsz, az adóhivatal pedig megkapja a tartozásodat behajtásra.

    Ha úgy gondolod, hogy vhogy ki kéne mászni a gödörből, akkor biza előtörleszteni kell!

    Ha az előtörlesztést úgy képzeled, hogy többet utalsz és kész, akkor tévedsz!

    Ha ezt teszed, akkor úgy tekintik, hogy előbb fizettél, de ezzel nem csökkented az adósságodat, azaz kamatot fizetsz, tökét nem.

    Előtörlesztést külön utalj! A közlemény rovatba írd be, hogy „előtörlesztés” és a nyolcjegyű szerződésszámot. Csak így lehet kijönni a gödörből. Ez közvetlenül a tőkét csökkenti. (Az előtörlesztést mellett a rendes törlesztőrészletet is utalnod kell!)

    Ezt kissé elrejtve találhatod meg a honlapjukon, mert ez ugye nem az ő érdekük ;-)

    A diákhitel akkor jó, ha máshogy nem tudod finanszírozni a tanulásodat. Viszont húzz bele inkább, hogy kiválthasd ösztöndíjjal.
    Ha tudod fizetni máshogy a tanulmányaid, akkor jobb, ha úgy oldod meg.

    Szavazz!

    84 komment Blogtér címlapra vele! Linktér címlapra vele!

    Címkék: hitel pénz kölcsön diákhitel törlesztés

    A bejegyzés trackback címe:

    https://penzugy.blog.hu/api/trackback/id/tr11190572

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Mandia · http://mandia 2007.10.11. 12:14:07

    Nemtudom, hogy a mai fiatalok hogyan képzelik el az életet? A taníttatásukat a társadalom fizesse meg azért, hogy jóval magasabb fietést kaphasson az aktíz dolgozó ideje alatt. Ösztöndíj amit a teljesítmény után kapnak (nagyon helyeslek) különböző támogatások, és mág a diáhitelt is "ingyen" akarják megkapni! A hitel után kamatot kell fizetni! Ez nem jótékonysági intézmény! Ráadásul a fizetésetek meghatározott kis hányadát kell csak fizetni, és egy meghatározott összeget. Ha munkanélküli vagy akkor a visszefizetést szüneteltetheted. Más kölcsönnél nincs így! A KÖLCSÖN VISSZAJÁR KAMATOSTUL! Ha nem tartod etikusnak, akkor ne vegyed igénybe, menj el dolgozni tanulás helyett. Az ugye büdös? Ha igénybe veszed akkor fizess. Még mindig sokkal kedvezmányesebb, mint bármilyen más hitel!

    TillZ · http://penzugy.blog.hu 2007.10.11. 12:36:20

    Kedves Mandia,
    Jogos a felvetés, ezt nem kell ingyen elvárni.
    A "más hitelekhez képest sokkal kedvezményesebb" egy kicsit sántit sztem:
    Gondolj bele, ha a bruttód nem elég magas, akkor abban a hiszemben lehetsz, hogy a levont összeg valaha törleszti a hiteled, pedig lehet, hogy még a kamatra sem elég, így aztán egy életre adós lehetsz.

    kumm 2007.10.11. 12:42:54

    Mandia!
    Azt azért ne felejtsd el, hogy egy diplomás ember azáltal, hogy többet keres, nem csak magának keres, hanem a társadalomnak is, hisz a magasabb fizetéséből többet is adózik. Ily módon visszafizeti a tanulmányainak költségét, kamatostul.
    Adott esetben egy diplomás ember egyhavi fizetéséből egy átlagos dolgozóhoz képest többszörösét vonják le, és csorog szépen az államkasszába, hogy az össz-társadalomra fordíthassák. Rád is.
    Ez százezres(!) nagyságrendű többlet is lehet, havi szinten.
    Egyszóval némi átgondolást igényel a véleményed, szerintem...

    Wilágosh Barna Kábel 2007.10.11. 14:09:05

    Kedves Mandia!
    Nem tudom, Te mikor és mit tanultál. Ha rendszerváltás előtt, akkor biztosan ingyen, nem is kerülhetett volna szóba a hitel. Én 1983-ban végeztem a Műszki Egyetemen. Akkor a legdrágább jegyzet kb. 30 Ft volt, a menzán még a hármas eredményért járó ösztöndíj is fedezte a kajajegy árát. Most voltam egy megbeszélésen az egyik tanszéken, és menzán ebédeltem. Menza - majdnem éttermi árakkal! Az én gyerekeimet ha felveszik, viszik majd magukkal a zsíroskenyeret, lehet újságpapírban...
    Mint mondtam diplomás vagyok, felségem is, mégsem keresünk annyit, hogy teljes egészében állni tudjuk a várható költségeket. Tehát? Dákhitel.
    A legnagyobb hiba még mindig az, hogy amit meg kell vennünk, az világpiaci áron "kapható", de a keresetünk... Nem euróban méreik, hanem ázsióban (na ez csak vicc volt). A bankok magatartását bírálom leginkább. Miért nem lehet úgy számolni, mint ahogy azt a tiszta matematika tanítja? Ha van mondjuk egymillió tartozás a naprakész kamattal együtt, akkor ha befizetek 20 000 Ft-ot, marad 980 ezer, és a következő befizetésig hozzáadódik a mondjuk egyhavi kamat, azaz lesz 988 167 Ft tartozás. De ha 50 000-et tudok fizetni, akkor 950000+950000*0,1/12=957917 Ft. Nincs kamat-, vagy tőketartozás. Nem ez lenne a ferr? Ha a személyi kölcsönt előbb akarom visszafizetni, még meg is büntetnek, mert "szerződésszegő" vagyok.
    Egy másik nagyon szomorú dolog: engem esztergályos apám, és fonónő anyám kiiskoláztatott, sőt az első lakáshozjutáshoz is sokat segített, ugyanúgy feleségem részéről (tsz dolgozók). Mi ezt a DIPLOMÁnk mellett nem tudjuk biztosítani!!!! Amit keresünk, azt megesszük, hammm...

    Calliope 2007.10.11. 14:46:24

    Nem szabad általánosítani. Végzős hallgatóként több diákhitelt felvevőt ismerek az átlagnál, így aztán látom azt is, ki az, aki enélkül valóban nem tudna tanulni, és ki az, akinek csak bulizásra kell.
    Nálunk idén csökkentek az ösztöndíjak, nincsen már lakhatási támogatás sem (annak fontos lenne, aki albérletet fizet, mint én is), a szociális támogatást a nagyvállalkozók gyerekei kapják, mivel minimálbérre, illetve sokszor arra sincsenek bejelentve a családtagok.
    A munka pedig nem büdös, másfél éve dolgozom nappali suli mellett, köszönöm, nem panaszkodom, felvettem a diákhitelt én is, mivel az otthonról jövő támogatás nem fedezi minden kiadásomat.
    Amit a posztban leírsz számomra nem újdonság, mondjuk helyzeti előnyben vagyok, pénzügyi suliba járok. :)
    A bankok \\\"viselkedése\\\" pedig valóban nagyon gusztustalan, nem árt odafigyelni az apró betűs részekre...

    Stahanov 2007.10.11. 16:41:01

    A probléma gyökere az, hogy a felsőoktatásban tanuló átlagfiatalok 70%-a alapjáraton valami büfészakra iratkozik be, nem a tanulás iránti vágyból vagy valami magasztos indokból, hanem hogy még legalább 4-5 évig ne kelljen dolgozniuk.. A koleszban anyuék úgysem tartják már vissza őket mindennemű szórakozástól, amit a diákhitelből ráadásul meg is tudnak maguknak finanszírozni. 23-24 évesen a főiskola/egyetem átbulizott évei után kezükben egy alig-diplomával meg csak lesnek majd hogy nem tudnak elhelyezkedni, ráadásul nyakukban a jó diákhitel.. Szopás!
    Persze tisztelet a kivételnek!

    kumm 2007.10.11. 18:09:53

    Stahanov!

    Ezek az ingyenélők meg is érdemlik!

    De azért vannak bőven, akik nem a lébecolásért mennek egyetemre, hanem mert oda valók! Céltudatosak, jó képességűek, értékes emberek.

    És ezekkel az emberekkel bizony jól is jár a társadalom egésze. Mert ezek a fiatalok nem büfészakra mentek, hanem mérnökök, orvosok, tudósok, egyéb hasznos szakemberek lesznek, mindenki épülésére.
    Igen, több fizetéssel, mint pl egy kukás, de azt hiszem, ez érthető, és így is van rendjén! Nem beszélve arról, hogy a több fizetéssel több adó is párosul.
    Nekik nem is lesz gond a diákhitellel.

    A többi meg... Hát így járt.
    Tudom, a valóságban nem ennyire fekete-fehér a dolog.

    Egyébként pedig nem csak a diákhitellel van így.
    Vajon az okosabb ember, vagy jobban rászolgál a szánalomra, aki a plazmatévére meg az új autóra vesz fel hitelt, miközben nincs is rá szüksége, és/vagy kilóg a segge a gatyából? Pedig bőven van ilyen...

    Ehhez képest a tanulás összehasonlíthatatlanul magasztosabb és hasznosabb cél!

    Szigix · http://PannofoN 2007.10.11. 21:09:28

    ...hát! Próbából felvettem 10 félévre a hitelt! 25eft havonta! Feltételeztem, hogy 2013 okt.-ben munkába állok, és a kezdő fizetésem 150eft lesz. 5 évente megkétszereződik a jövedelmem! Havonta 15eft törlesztéssel 13 év alatt elfogy a hitelem. Mi ebben a félelmetes? Hol van az életfogytiglan! A várható jövedelemmel elég visszafogott voltam! Aki fel akarja venni, az nem áll el a szándékától, nem is rossz hitel!

    penzugyes · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2007.10.11. 21:44:13

    Szigix, ha magyar cégnél kapsz állást és esetleg vidéken, akkor a bejelentett bruttód lehet, hogy nem lesz túl fényes.
    A dupla járulék jelenleg sakkban tartja az átlag Magyar vállalkozót. Vagy befizeti és az árai lesznek versenyképtelenek, vagy feketézik a lebukástól félve.
    Az 5 évente kétszereződő jövedelem is jó cél. Sokan megcsinálják?
    A diákhitel nem a legrosszabb hitel, de a sunyin elrejtett információk (pl. előtörlesztés módja) miatt ez is körültekintést igényel.

    eternity 2007.10.11. 22:39:10

    wehehe
    Ezért nem szabad fiatalon felvenni. Én 34 évesen igényeltem (35 a határ), és már most tudom, h ŐK szopnak, mert a havi 30 ezret kurva isten, h nem fizetem ám vissza a nyugdíjbamenetelemig. Akkor pedig már nem kérhetik. (Igen, én vagyok az a különc, aki még aláírás előtt, mind a 40 oldalt átolvasta a szerződésen. :)))

    pistike 2007.10.11. 23:55:30

    "Szigix, ha magyar cégnél kapsz állást és esetleg vidéken, akkor a bejelentett bruttód lehet, hogy nem lesz túl fényes."

    Értelmes ember (normál diplomákat feltételezve, tehát közgazdász, mérnök, vegyész, stb.) nem megy el dolgozni kovács és társa bt-hez, ameddig nem muszáj

    Normális cégnél (magyar vagy multinacionális nagyvállalat) a 140 nettó meglehetősen biztosnak mondható. Ez ugye kb. 250 bruttó

    "Az 5 évente kétszereződő jövedelem is jó cél. Sokan megcsinálják?"

    Gazdasági szférában meg lehet csinálni, mondjuk nem hinném hogy életed végéig kétszereződik a jövedelem, de kb 5-6 éves gyakorlattal jó esetben 500 bruttót már el lehet érni. Innentől azért nem duplázódik oly dinamikusan.

    PS. fenti számításokhoz azt vettem alapul hogy értelmes felsőoktatási intézményben, versenyképes szakon végez a delikvens, a BCE-n gazdasági szakon végzett emberek vonatkozásában fenti adatokat TUTIként tudom mondani.

    X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.12. 00:25:23

    " így aztán egy életre adós lehetsz. "
    Ezen van itt a hangsúly kérem...minél hamarább jönnek rá az emberek, annál jobb lesz nekik is...csak sajnos a tendencia nem ez...
    És sok diák csak azért veszi fel a hitelt,hogy tudjon menőzni a diáktársak előtt,buli,szoli,autó,stb... aki emiatt vesz fel hitelt,meg is érdemli...

    X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.12. 00:26:19

    Kedves Kumm,és mi van azokkal a diákokkal,akik a diploma után elhúznak innen???

    X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.12. 00:56:10

    140 nettó arra elég,hogy ne haljál éhen.

    kumm 2007.10.12. 11:43:26

    X-polgáltárs!

    Azokat a diákokat tökéletesen meg lehet érteni!

    Amúgy elég nagy dilemma ez!
    Elköltözni innen, idegen országba, idegenek közé, akiknek mindig is bevándorló leszel, a gyerekeid még jó esetben magyarnak tartják (félig) magukat, de az unokák már biztosan nem, itthagyni a családot, a barátokat, az összes emberi kapcsolatodat, a hazádat, az otthonodat...
    Nem könnyű!

    Mindezt miért?
    Mert nem becsülnek az értékednek megfelelően, mert hiába tanultál, hiába dolgozod ki a beled, akkor is benne van a pakliban, hogy ha bevállalsz 2-3 gyereket, akkor gond lesz nekik pl cipőt, ruhát venni.
    Stresszben, mocsokban élsz, visszahúz a többi, kevesebbet és rosszabulsz éled le az életed te is és a családod is, hamarabb halsz.

    Szóval ha azt várja az állam, a társadalom, hogy senki ne menjen külföldre dolgozni, akkor becsülje meg ezeket az embereket (anyagilag is)!
    Nem jogos azt várni, arra kényszeríteni senkit sem, hogy szalassza el egy jobb élet lehetőségét, viselje mások nyűgjét, ha van lehetősége (mert megdolgozott érte!) változtatni (pl külföldön dolgozni, élni).

    Te bevállalsz, bevállalnál a köz érdekében extra nehézségeket?
    Bevállalnád, hogy tizedannyit keresel, mint amennyit érsz, vagy mint amennyit most keresel, csupán a köz érdekében, egy kissé megfoghatatlan, magasztos eszme miatt? Te visszamondanál egy jobb munkát, csak azért, mert másoknak nem jó az, ha te elfogadod?
    Inkább 10 ingyenélőt tartasz el annak árán, hogy aztán ne tudj a saját gyerekednek cipőt, ruhát, iskolát, stb biztosítani?

    Itt írta valamelyik hozzászóló, hogy aki tanulni akar, az fizesse meg, aki hitelt vesz fel, az fizesse vissza, és ne rinyáljon.

    Ugyanilyen alapon aki meg jólképzett munkaerőt, agyat akar az országába, az fizesse/becsülje meg az ilyen embereket, és tartsa így itt! Ez az útja! Ne pedig azzal az üres maszlaggal marasztalja, hogy szemétnek titulálja, ha a delikvens esetleg nem az ő szájaíze szerint dönt...

    Van pl egy ismerősöm, aki az ELTE-n végzett vegyész. Legoktorált, irtózatosan jó képességekkel, aggyal rendelkezik. Itthon mi az, amit fel tudnak mutatni neki? Egy olyan emberenek, aki a semmiből, diploma nélküli szülőkkel, 0 háttérrel, sok testvérrel idáig küzdötte fel magát, az emberek 95 %-ánál jobb képességekkel, nagyobb akaraterővel és céltudatossággal rendelkezik?
    Bedugják egy kis kutatólaborba, ahol havi 130 bruttóért a szegényes eszközökkel lószarra sem jut egész életében, mind a saját életét tekintve, mind a benne rejlő, a társadalom számára értékes potenciált ideértve.

    Hát ez az ismerősöm el fog menni angliába, és 5x 10x ennyi pénzért normális, megbecsült életet fog élni, olyat, amiért megdolgozott, és amit megérdemel.
    És biztos vagyok benne, hogy komoly, a társadalom számára igen hasznos eredmények is fognak fűződni a nevéhez (már a TDK dolgozata, és a doktorija is komoly eredmény, amely nélkül szegényebb lenne az emberiség).

    Nem tudok mérges lenni rá, sőt, sajnálom, hogy ez a boldogulásának az útja.
    De erről nem ő tehet!
    Kemény döntést hozott, aminek a sok negatívuma mellett van annyi jó oldala, hogy a mérleg nyelve a pozitív irányba billenjen.
    Én drukkolok neki, és nem átkozom.
    Inkább azt a helyzetet átkozom, ami az ilyen és az ehhez hasonló embereket ebbe kényszeríti...

    rigotech · http://www.rigotech.hu 2007.10.12. 13:07:14

    Szokásos lehúzás...
    amúgy a 10% éves kamat nem olyan sok, ha nincs más rejtett költség, ill nem szalad el a kamat....
    Én tuti nem venném fel még ezzel együtt sem.
    üdv
    Ricsi

    kisrobert 2007.10.12. 14:41:57

    Hát igen... ...az a mocskos kommunizmus.
    Igaz, hogy akkoriban még sokkal kevesebb embert vettek fel a felsőoktatásba, de azokkal legalább törődtek. Volt mindenkinek kollégium, napi háromszori étkezés, mosás - mindez annyiért mint a minimum ösztöndíj (70-es évek).
    Mindenhova csak annyi gyereket vettek, amennyinek biztosan állása lett, és nem indítottak ennyi büfé-ruhatár szakot (ugye-ugye szervező, menedzser és egyéb töltelék szakok).
    Nem képeztek ezresével (például) régészt, történészt, muzeológust, bölcsészt évente, ha tudták, hogy csak 10-nek lesz munkahelye - inkább kiválogatták azt a 10-15 jelentketzőt, akik a legfelkészültebbek voltak (köztük talán 1-2 volt hátszele).

    Azért manapság is, aki rendes iskolában rendes szakot végez (pl Műegyetem gépész/villamos/informatikai mérnök) annak várhatóan nem lesz anyagi gondja életében. Már az iskola mellett is olyan mellékállásokat találhat, amellyel jól lehet keresni (nem mekdonáldsz és nem szórólaposztás). Biztos lehet abban is, hogy nem lesznek elhelyezkedési gondjai, miután elvégezte az iskolát. Ezeknek az iskoláknak csak az a hátrányuk, hogy TANULNI kell bennük. A fránya diákság egy része pedig úgy el van lustulva, hogy már erre sem hajlandó - inkább választ egy büfé-ruhatár szakot és szív egy életen át, minthogy 3-5 évet végigtanuljon.

    Szigix · http://PannofoN 2007.10.12. 16:41:20

    X-polgártárs! Számoljunk ismét! Említed, hogy "140 nettó arra elég, hogy ne haljál éhen." Gondolom: szerinted a 149 nettó sem elég a fényűző élethez! Ennyi a jövedelmünk a feleségemmel! Bp.-n egy 70nm-es panelban lakunk (tehermentes öröklakás). Van egy 9 éves amerikai autónk (Chrysler Neon sport- automata Coupe 2000ccm, átlagos fogyasztása 11 liter/100km). A nejem a postán dolgozik, a nettó keresete 71eft. Én rokkantnyugdíjas vagyok a nyugdíjam 78eft. Ez bizony 149 nettó! Havi kiadásaink: Áram 10 eft Távhő 20 eft Közös ktg. 10 eft Tv-Internet 7.5 eft Szemétszáll., gáz 3.5 eft Lakásbizt. 1,5 eft Gépjármű bizt. B10 2,6 eft Mobil telefon 2,4 eft Számlavez+bankkártya 1,4 eft Élelmiszer+pipere 60 eft Cigaretta 10 eft Összes kiadás 128,9 eft Maradék 19,1 eft Mindezek mellé a nejem és én is kapunk 13. havi bért illetve nyugdíjat! Éves bevétel 1937 eft Éves kiadás 1546,6 eft Megtakarítás 390,2 eft Ebből veszem a benzint (igaz keveset használjuk az autót)! Ruházkodunk, esetenként vizitdíjat és gyógyszert vásárolunk, (nekem a gyógyszer ingyen van, alanyi jogon: (100% munkaképesség csőkk.) Természetesen nem iszunk alkoholt, és az unokáink (8 éves ikrek) hetente 1 hétvégi napon a szüleikkel nálunk étkeznek. Ilyenkor veszünk üdítőt is és ünnepekkor szerény ajándékokra is jut! A gyerekeink (2 felnőtt lány), csak praktikus ajándékokat vesznek nekünk, ami az életben másnál is így szokott lenni! A végeredmény: évente kb. 100eft megtakarítás! Nem élünk nyomorban és nem nélkülözünk! Azok, akik nem képesek normálisan gazdálkodni, soha nem fognak ennyi pénzből megélni! Volt idő, amikor még dolgozni tudtam, akkor több volt a jövedelmünk és van egy kevés megtakarításunk is! Mindig csak adózott jövedelemmel rendelkeztünk és nem volt feketén szerzett jövedelmünk! Bátran megnézheti bárki a lakásunkat, minden tiszta és rendezett! Elég a sok megmondóból, főleg ha egyedül él 140 nettóból!

    Valaki 2007.10.12. 19:08:44

    Szigix!

    Nem kötelező 70nm-es lakásban lakni! (Van 35 nm is) Autót sem kötelező fenntartani, csak úgy mint internetet sem. Nem létszükséglet. Mo-n net is kocsi is igencsak luxus. Cigi sem létszükséglet csak úgy mint dagattra zabálnia magát az embernek! Ráadásul, hogy lehet 10E az áram?! Nekünk 2E! Hogy-hogy? Úgyhogy nem megy a tv, a pc, stb állandóan, ha kell, ha nem! Úgyhogy amit mondtál bűzlik. Nem kell feltétlenül kocsi minden fölös szar.

    Szigix · http://PannofoN 2007.10.12. 20:16:18

    Valaki! Elolvastad, amit írtam? NEM PANASZKODTAM! A hiba nem az én készülékemben van! Ez itt a XXI. század! Igazad van, egy szoba konyha is elég lenne! A vizet melegíteni is lehetne, és lavórban is lehet tisztálkodni! Autó nélkül, nem tudnék elmenni az orvoshoz sem! Szerintem pontosan arra való a példám, hogy még 149 nettóból sem kell nélkülözi! Mindenünk megvan, mire többet takarékoskodnom? Hűtő, TV, PC, légcserélő, ősszel hősugárzó (legalább 24 fok hőmérséklet kell a betegségem miatt), mikrohullámú sütő, hajszárító, kenyérpirító, kávéfőző, házimozi, hifi stb. Ezek áramot fogyasztanak! Nem tegnap vettem, írtam korábban jól kerestem! Miért kellene elkótyavetyélnem a lakásomat, amikor túlkínálat van a piacon? Ráadásul, ha összejön a család hétvégeken, ünnepeken, kell a hely, hogy ne egymás hegyén-hátán legyünk! Azt is írtam, hogy még ennyiből is van megtakarításunk! Ajánlatodra nem volt szükségem, azoknak írj, akik egyedül sem élnek meg, 149 nettóból!

    kumm 2007.10.13. 01:06:16

    Szigix!
    Ha hozzáveszel egy, vagy ne adj isten két gyereket, vagy esetleg nem öröklakásban laksz, hanem albérletben, akkor mindjárt dől az egész!!!
    Ugyanis a havi maradék 19 eFt ezek fedezésére nem elég, de ezzel biztosan nem árultam el nagy titkot.
    De mondhatnám a gyógyszert is, ami nincs mindenkinek ingyen, vagy azon vagyontárgyak költségét, amit nagyvonalúan nem számolsz bele, mert már korábbról megvoltak. De vannak olyan emberek, akiknek még nincsen meg a PC-jük, a hifijük, az autójuk, lakásuk, ágyuk, szőnyegük, könyveik, sütőjük, stb.
    Nem lehet, hogy nekik a 140 mégiscsak kevés?

    Szóval a 140 nettó az "éhen haláshoz" valóban sok, de azért annyira azért mégsem sok...

    Valaki!
    Lehet takarékosan élni, sőt kell is. Nem kell feltétlenül pazarolni.
    Természetesen ki lehet jönni kevés pénzből is.
    De kérdem én, luxus-e, feltétlenül le kell-e mondania egy magyar embernek pl a színházba járásról, a sportolásról, az utazásról, a világ megismeréséről, stb stb, csak mert ki LEHET jönni akár mondjuk 70 eFt-ból is?
    Nem normális törekvés - nem pazaró, hanem - teljes életet élni?
    Nem lehetséges, hogy ahhoz mégiscsak kevés az a pénz, ami az elvegetáláshoz már (bőven) elegendő?

    Szigi x · http://PannofoN 2007.10.13. 12:07:50

    Kumm!
    Minden mondatoddal egyetértek, én csak egyetlen, személyes példát írtam X-polgártársnak! Valóban csak egy takarékos és szorgalmas élet eredménye után lehet, ezen a módon megélni, a mai alacson jövedelmekből.
    Valki! Bp.-n jelenleg 1kWh ára, 110 kWh fogyasztásig 31,60 Ft. Megnézném, hogy 2000Ft-ból mit tudsz üzemeltetni, ami elektromos energiát igényel! Azért a pénzért 63 kwh fogyasztásig mehetsz el! Ez egy hűtőgép, mosógép, televizió, PC (ki és be kapcsolgatva-ahogyan írtad) és néhány villanykörte üzemeltetésére sem elég. Számomra az autó létszükséglet, mert egy mozgáskorlátozott ember, nem várja el az államtól, hogy minden orvosi vizsgálatra mentővel szálítsák el (nekem ez a normális)! Ami az áramfogyasztásodat illeti, szerintem még villanyszámla sem volt a kezedben, mert ilyen marhaságot nem is írtál volna le!

    DJS 2007.10.13. 15:38:51

    Azt azért megjegyezném, hogy a ma kapható ösztöndíjakból nem lehet megélni.

    Szigix · http://PannofoN 2007.10.13. 16:04:53

    Valaki!
    Elnézésed kérem, de az utolsó bejegyzésemben elírtam a nick neved! Amennyiben érdekel a véleményem, válaszom, csak az utolsó írásomat keresd!

    Valaki 2007.10.13. 19:19:31

    Szigix.

    Nem szívesen akartam másodszor is hozzászólni ehhez a témához, de akkor íme:

    Nem hinném, hogy bárkit is érdekel az én villanyszámlám, ami ráadásul rendesen eltér az eredeti témátol, de lehet hitetlenkedni, valóban 2000 forint. De, tv-t alig-alig nézek, nem érdekel. Csak netezni szoktam kicsit. Azon kívül minden ami áramot eszik, nodern "A" energiaosztályú, beleértve a "villanykörtéket" is. Muszály így spórolni. (Ezen is)

    X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.14. 01:39:52

    Kumm:ha meg meg lehet érteni őket,akkor azt is megérted,hogy miért kell fizetőssé tenni.

    X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.14. 01:47:30

    Szigix,gratulálok az évi 100 000 megtakaritásodhoz. Ezzel egy fiatal 250 év múlva vehet is egy lakást. Utána meg el kezdhet gyűjteni nyaralásokra is.

    jozsoo · http://jozsoo_linkfelho.blogter.hu 2007.10.14. 17:58:48

    Egyetértek a cikkel. Tényleg szemétség becsaklizni a diákokat. Sajnos nem világosítják fel őket arról, hogy ha 18 évesen eladósodnak, annak milyen következményei lehetnek. A bankoknak szuper jó így kihelyezni a pénzüket.

    X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.15. 22:29:27

    A diákhitel még hagyján, de a múltkor mesélte a haverom, hogy bent a főiskoláján egy csajszi próbálta rábeszélni a diákokat hitelkártyára...eszem megállt...mondjuk neki...elmondta a csajnak a véleményét az egészről,errefől még a csajnak állt feljebb és az egészből az jött le,hogy milyen hülye a barátom,hogy nem akar hitelt felvenni.

    kisrobert 2007.10.16. 07:18:12

    jozsoo:
    Az szerintem nagyobb szemétség (bár a diákhitel sem semmi), hogy olyan szakokat indítanak és veszik fel a gyereket ezerszám, amelyeknél biztos, hogy abban a szakmában nem tud elhelyezkedni (igaz tanulni sem kell nekik ezeken a szakokon, csak az idő telik).

    A diákhitellel az a legnagyobb gond, hogy hozzászoktatja a gyerekeket az eladósodottság érzetéhez, és később sem érzik szégyennek, vagy problémának azt, hogy hitelre vegyenek TV-t.
    Jobb lenne ha megtanulnának takarékoskodni, iskola mellett pénzhez jutni, és hitelt csak házra/lakásra felvenni, arra is csak ésszerű mértékben.

    jozsoo · http://jozsoo_linkfelho.blogter.hu 2007.10.24. 22:56:49

    Igen, a hitelkártya még nagyobb szivatás. Engem is hívnak rendszeresen (ma is) hogy akció van és az első éves kártyadíjat elengedik. Ha valaki most nem tudja megvenni amit akar, az félre sem tud majd tenni, nem tudja 45 napon belül visszafizetni az adósságot, a hitelkártya THM-je pedig minimum duplája a diákhitelének.

    gaben 2007.11.18. 20:26:17

    Szerintetek mire számíthatok, ha egyszerűen mostantól nem törlesztek diákhitelt?
    A történet:nagyon rossz anyagi helyzettel vágtam neki a fősulinak, azt is levelezőn, költség térítéssel(70 / félévvel indult, 125 volt az utolsó tandíjam).3 műszakban dolgoztam, éjszakázás után mentem nem egyszer vizsgázni, egy évet csúsztam így 4 év helyett 5 alatt sikerült befejezni, mérnök lettem.Közben semmilyen ösztöndíjat, segítséget nem kértem senkitől.A diákhitelt viszont fölvettem, és tandíjat fizettem belőle.
    A haditerv a következő:fogom az útlevelem(most már nem is kell...), és elmegyek európába dolgozni, európai fizetésért.Angolul, németül jól beszélek, van munkatapasztalatom, értek a szakmámhoz(informatika).Nincs tulajdonom, és a fizetésem az új külföldi bankszámlára fog menni.
    A fő kérdés viszont az, ha hazajövök mundjuk öt év múlva, és vennék egy lakást(nem hitelből), akkor azt lefoglalhatják ?
    Mennyi idő után évül el a tartozásom?

    cat 2007.11.22. 15:05:53

    gaben:
    Ha nem fizeted a hitelt, bizonyos tartozás felhalmozódása után felmondják a szerződést, ha akkor sem törleszted, megy az APEH-hez behajtásra, az APEH meg csak vár csak vár...sőt, ha 2003 után kötötted a szerződést még KHR-be(BAR) is kerülhetsz

    TillZ · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2007.11.22. 19:19:57

    Gaben: 5 év alatt nagyon sok dolog változhat. Ha pedig nem fizeted, büntetőkamatok, stb. rákerülnek, tiltólistákra kerülsz, aztán ki tudja hányszorozod a tartozást és hogy a behajtók keze meddig érhet.

    Egy normális külföldi fizetésből nem értem, hogy miért nem törlesztenéd, hanem ehelyett kockáztatsz és aggódhatsz azon éveken át, hogy mi lesz a vége...
    Ha vki adna egy tanácsot, hogy persze, csináld, akkor meg őt hibáztatnád...

    Jasmy 2007.12.03. 08:44:05

    Sziasztok!
    Nekem most akadt problémám a diákhitellel, nem is kicsi! Szeretném, ha segítenétek. Ha máshogy nem, azzal, hogy adtok egy jó tippet, hogy kihez fordulhatnék. Nos:
    2004-ben végeztem a fősulin. 3 féléven át vettem igénybe a diákhitelt, 20-20-25 ezer forinttal. Ez össz. ha jól számolok 325.000. Dolgoztam közben, de nem voltam bejelentve. Mindegy, ez nem is lényeg végülis. 2005-ben befizettem 80.000 forintot. Azóta nem tudtam fizetni, mert munkanélküli vagyok a diplomámmal :(. Most kaptam egy levelet, miszerint az APEH átadta a 380.000!!! forintos tartozásomat egy végrehajtónak behajtás céljából. Elmentem a végrehajtóhoz, hogy mégis ilyenkor mi van? Hát, az van, hogy vagy ők megadják részletre, de mivel ők végrehajtó iroda, csak 6!!! hónapra tudják megadni, vagy fizetek havonta 20.000 forintot a diákhitel központ beleegyezésével, de akkor nem haladok előre, mert a tőke marad szinte, csak a kamatokat futja... VAGY! A 11 évvel ezelőtt megvásárolt lakást, amit nagyanyám a nevemre íratott elárverezik vele együtt, mert ő a haszonélvezője. Közel 6 milliós lakást cca. 400.000 miatt. Tehát azt javasolta, hogy vegyek fel a lakásra jelzáloghitelt, még mindig jobban járok úgy. Nos, kérdem én: hogy lehet, hogy a bank több millás tartozások miatt nem árverez lakásokat csak úgy (max. legvégső esetben), ők pedig megtehetik ennyiért? Szeretném, ha valaki mondana valami okosat! Köszi előre is!

    TillZ · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2007.12.03. 16:18:46

    Jasmy:
    Nem dolgozom banki, végrehajtói, vagy ügyvédi területen, ezért nincs pontos rálátásom arra, hogy mit tehet a végrehajtó iroda és mit nem.

    Laikusként azt látom, hogy jól kikeveredni ebből vszínűleg tényleg vmilyen jelzáloghitellel tudsz.

    Alaposan nézd át, hogy mi az a törlesztőrészlet, amit vállalni tudsz, aztán nézz utána, hogy milyen jelzáloghitel, kölcsön, vagy adósságrendező hitel lehet a megoldás.

    Judit 2007.12.04. 15:52:59

    Sziasztok!
    Nekem túl hosszú a visszatörlesztésre a futamidő (nem akarom 10 év múlva is ezt a hitelt fizetni!!!!), és többet is tudok fizetni, mint amit előírnak, csak még így sem éri meg előtörlesztgetni:-(
    Ezért utánanéztem a lehetőségeknek és találtam egy megoldást, ami nekem szimpatikus, ha érdekel Titeket küldjetek emailt és szívesen leírom a részleteket!
    jcserhalmi@freemail.hu

    Jasmy 2007.12.08. 15:03:20

    Judit!
    Köszönöm, hogy válaszoltál, de nekem ennél nagyobb a problémám. Sajnos.

    Edina 2007.12.10. 14:17:05

    Sziasztok!

    Érdekesek azok a dolgok, amiket írtatok.És biztos vannak olyan nemtörődöm és buta emberek, akikről írtatok, hogy csak bulizásra meg hasonlókra kell a diákhitel nekik. Én nem budapesti, gödöllői vagyok, 23éves és a BCE-GTK-ra járok alapszakra másfél éve. Diákhitelből tanulok, költségtérítéses levelezőn havi 160/félév. És mellette általában dolgozom. Én például nem herdálom el a pénzem, haza kell adnom, ennem kell, internetet, telefonszámlát fizetnem kell, közlekednem kell, jegyzetekre, tankönyvekre, iskolaszerekre van szükségem, mert napi szinten használnom kell őket és még mindig jobban kijövök, mint, ha internetkávézókban fizetném a több mint 200 Ft-ot óránként a használatra. Autóra, jogosítványra nem volt soha pénzem és engem 18éves korom óta nem támogat a családom. Nem tudom bevállalni az albérletet így napi szinten több mint 2órát utazom és 8órát dolgozom+ha suliba megyek akkor a péntek du. és a szombaton késő estig suli.
    Hozzáteszem diákhitel nélkül esélyem sem lenne, hogy diplomám legyen, mert a családom szegény. Választhattam, vagy adósság és diploma, vagy középfokú végzettség és 80-100ezres fizetés. Nem tudom mi lesz másfél év múlva, hogy fog zajlani a diákhitel visszafizetése, hogy fogok továbbtanulni masteren, mert az még több félévente vagy hogy egyáltalán mikor lesz egy 35nm-es lakásom.
    Az a fajta ember vagyok, akis szeretne tanulni, de nem tehetem, meg, hogy ne dolgozzak, mert nem tudnám magamat eltartani minimálisan (és még szerencséd vagyok, mert nem 0 a munkatepasztalatom). Nappalira sem mehetek ez okból, mert a munkahelyek nagyrészén nem nézik jó szemmel, ha az álláskereső tanul, mert akkor jön az, hogy variál,mert vizsgaidőszek vagy nem tud ott maradni, és hiába, hogy csak két hetente péntek 3/4 3-tól van tanítás, de az nem megoldható. És akkor jön 4-5 hónap álláskeresés, több száz állásajánlatra való jelentkezés, mondjuk 10-15 interjú és 1, aki megkönyörül.
    A munkahelyek elvárják a diplomát, de a lojalitást is, vagyis inkább dolgozz, mint tanulj, hanyagold el az előadásokat,vizsgákat, ha olyan időpontra esnek.

    Megértem a tandíjat és hogy ne az állam tartsa el a diákokat. De én úgy érzem az államnak is érdeke lenne, hogy komoly szakembereket neveljen és becsülje meg őket. A bolognai folyamattal az oktatást is tönkrevágja és a szakemberek igenis külföldre fognak menni, mert nem tudnak azon a színvonalon megélni, amit szeretnének. És sok diák nem azért van ott az egyetemen, hogy ne kelljen dolgoznia. Elég sokat ismerek, és a legtöbbjüknek inkább rosszabb az, hogy nappali tagozatos hallgatók és vagy nem tudnak mellette dolgozni, mert nem találnak megfelelő állást, vagy dolgoznak, mert külön akarnak költözni a családtól, esetleg párjukkal együtt és akkor napi 18órákat vannak talpon. De történetesen olyan lányt is ismerek, aki az ELTE jogi karán nappali tagozatos hallgató, mellette a BCE-GTK-n levelezős, és mellette angol-francia fordításokkal bejelentett munkakörben dolgozik.

    Ezeket azért írtam le, mert úgy gondolom, nem feltétlenül megoldás az egyetemistákat bulizóknak titulálni egy olyan országban, ahol kevés az egy diploma, több nyelv folyékony ismerete szükséges és az egyetem mellett dolgozni KELL.
    Persze mindig vannak gazdag kivételek.Lesznek is.

    Jasmy 2007.12.12. 12:10:02

    Kedves Edina!

    Tökéletesen egyetértek azzal, amit írtál. Én is dolgoztam a főiskola mellett. Nekem hálistennek volt olyan szerencsém, hogy találtam egy olyan munkahelyet, ami mellett nappalira járhattam. Az utolsó évben egyéni tanrendet kértem, így tudtam leállamvizsgázni. Én sajnos olyan szakra mentem, amiből a négy év alatt teljesen kiábrándultam. Az államvizsga után is ugyanott dolgoztam, nem is kerestem a diplomámnak megfelelő munkát. Most sem érdekel. Voltam munkanélkülin is, mikor ez a munkahely megszűnt, és nem az volt a legnagyobb gondom, hogy fizessem a diákhitel törlesztést. Ez is igaz. Az is igaz, hogy míg dolgoztam, befizettem fél év alatt közel 80 ezret, viszont mára több mint 120 ezerrel "ér többet" a tartozásom, mint amennyit eredetileg felvettem. A 80 ezer befizetésével együtt. Nemrég kezdtem megint dolgozni, és havi 20 ezret fognak levonni a fizetésemből. Talán még ez a jobbik megoldás. Sőt!!! Biztos. Biztos, hogy annál jobb, hogy elárverezzék a nagyanyám által 10 éve megvett önkormányzati lakást, amit szegény az én nevemre íratott. Jelzem, hogy az utolsó egyösszegű lakásrészletet 60 ezret a felvett diákhitelből én fizettem ki, mert így elengedtek közel 200 ezret. És akkor az még nagyobb pénz volt, mint most. Ha még egyszer kéne kezdenem, nem mennék főiskolára, és pláne nem venném fel a diákhitelt. Tudom, hogy sokmindenkinek nehéz. Nekem is az volt. De én mégegyszer nem csinálnám. Évekig az ember nyakán marad a tartozás, aztán hiába keresel a diplomáddal mondjuk 200 ezret, annyi fizetést fogsz kapni vagy 5-7 évig, mintha "sima" minimálbérrel dolgoznál. Nevetséges... Sajnos.

    jenko 2007.12.20. 14:42:46

    Sziasztok, kérdésem, hogy amennyiben a 2006. évi adóbevallásom alapján megállapított 2008. évi havi törlesztőrészlet lényegesen magasabb összeg, mint a jelenlegi havi bruttó fizum 6%-a, akkor méltányossági alapon nem lehet a részletet csökkenteni? A helyzet, hogy 2006-ban volt túlóra lehetőség, amit kihasználva magasabb bért kaptam (főleg a bruttóm növekedett, természetesen a nettóm úgymond csak az EU átlag-minimálbér szintjét érte el), ilyen lehetőség azóta sem adódott.
    Ez orvosolható, vagy szívás?
    Köszi.

    Picmic 2008.02.06. 16:32:33

    Mandila,

    remélem a leírtakat te sem gondolod komolyan. Undorító, hogy két év alatt olyan mértékben változtatták a kamatfeltételeket, amelyeket még a kereskedelmi bankok sem mernének megcsinálni. És ez nem kamat! KAMATOS_KAMAT! Undorítónak tartom, hogy szerencsétlen csóró pályakezdőken próbálnak nyerészkedni. Teljes mérékben etikátlan. Nem erről volt szó.

    VaszilijZajcev · http://www.www.hu 2008.02.25. 11:31:23

    Engem szerencsére még ingyenes államilag támogatott
    képzésre vettek fel. Ami szoctámot(iskolai, Bursa) tudok
    felveszek. És dolgozok tanulás mellett.
    Mert ugye nem a szüleim minimálbéréből akarok élni.
    És hitelt se akarok felvenni.
    Iskolába busszal járok, otthon lakok szóval ennél kevesebb kiadással egyetemre járni nem lehetne.
    És sztem még így is nehéz kijönni ennyi pénzből pedig
    nem bulizok, otthon eszek. Nem is tudom h aki fizetősre
    vesznek fel, és mondjuk albérletbe kell laknia az miből látja el magát. Szar a helyzet nem tudok mást mondani.
    És amíg ilyen fizetések vannak addig pofátlanság tandíjat bevezetni. Ha 2x 3x ennyi lenne a fizetés akkor azt mondanám hogy ok, legyen. De így?
    Ha fizetnem kéne diplomáért nem is jelentkeztem volna, inkább elmentem volna kőművesnek. Mert őket legalább megbecsülik

    zs 2008.03.02. 14:37:38

    Vaszilij! Hasonló cipőben járok én is. ŰUgyanez. Csakhogy: nem tehetem meg a suli melletti melot mert nincs rá időm. NEm azért mert lustadisznó lennék. Hanem mert heti kétszer reggel 8tól este 8ig nyomom a sulipadot, két szabad délutánomon baráti alapon angolt tanitok, és marad egy szabad napom plusz a hétvége, amikor kvázi "élni" szeretnék. Ami nekem sem bulizás, azt se tudom, mikor voltam utoljára. Hanem pl szeretnék a szeretteimmel lenni egy napot. Mit lehet ilyenkor tenni? És suli után is vszeg még évekig fogok itthon lakni,m ert az én családom nem volt tul szerencsés, mindent elvettek ami lett vna kis plusz, és a rokkant apám meg anyám nem tudnak nekem félretenni... Iszonyú a csóróknak.

    jenko 2008.03.13. 14:16:21

    megvan a megoldás (az iszonyú a csóróknak dilemmára): "el lehet innen menni"
    ebből a szempontból viszont jobb helyzetben van egy főiskolát/egyetemet végzett, ugyanis van elegendő nyelvtudása, ellentétben a szakemberrel, aki hiába jó a szakmában, ha átveri a palánkon a közvetítő. Persze itthon símán jobban boldogul, mint a bétékás okostojás.
    Bár ha jobban meggondolom, van ismerősöm, aki kint gürizik egy éve, és most tudja visszafizetni egyben a diákhitelét, másra nem is igen marad :)
    Egy biztos, ha még egyszer dönthetnék, nem venném fel a diákhitelt. Lehet ösztöndíjat is kapni, jól kell tanulni, nyáron meg keresni valamilyen melót - akár külföldön is. Aztán a versenyképes dipoval lehet jó állást találni, amit széjjeladóztathat az állam, majd a mókuskerékbe beletörve magánbiztosítóra bízni magadat, aki közli, hogy erre bizony nem szól a szerződés ezzel a kórházzal :-) szép kilátások

    Edina 2008.04.26. 14:53:11

    Sziasztok,
    Megint itt vagyok. Olvastam ezeket a suli melletti dolgokat. Én azt mondom, hogy a problémákat sokszor meglehet oldani. Még mindig az egyetemre járok, azóta sok minden megváltozott, van egy főállásom az Oktatási Minisztériumban, van egy mellékállásom egy pénzügyi szolgáltató cégnél, így rájöttem, hogy hogyan érdemes forgatnom a kevés kis pénzem, és hozzáteszem ehhez havi 10.000Ft-ot elég félreraknom havonta, tudom, hogy milyen magánnyugdíj pénztárba fizessek, ahol ténylegesen van némi hozam.

    Emellett nagy vágyam teljesült, elkezdtem végre táncórára járni.

    Zs válaszára reagálva. Én úgy gondolom lehet választani, az ember néhány évig próbál félrerakni, dolgozni és elkezdi megforgatni a pénzét, vagy a szabadidőt választja. Nekem is van párom 7 éve. De mi úgy döntöttünk a párommal, hogy inkább most küzdünk és pár év múlva bőven lesz időnk pihenni, utazni és nem csak hétvégente. Vagyis ahhoz, hogy az ember elérjen valami áldozatokat kell hozni, és ez még nem jelenti azt, hogy a család nem támogat. Persze sokkal könnyebb azt mondani, hogy inkább pihenek és a családommal vagyok, de abból valljuk meg, nem lehet megélni. Lehet ellenezni is, hogy egy pénzügyi szolgáltató cégnél tanulom, hogyan lehet az emberek pénzügyein segíteni, DE... sokszor azt tapasztaltam az emberek úgy ellenzik ezt, hogy tudnák, hogy egyáltalán miről van szó. És még egy érdekes dolog, az embereknek nincs pénze állítólag, de arra van hogy több ezer forintos hiteleket fizessenek 10-20 éven keresztül havonta. Nem lett volna egyszerűbb kérdem én, ha korábban mondjuk nem bulizásra, cigire, alkoholra és egyéb teljesen felesleges dolgokra költötték volna a pénzüket? Racionális: 10000Ft-os befektetés nem érdekli őket, de 30000-70000 forintos hitelre van pénz.

    Mire odajutok, hogy törlesszem a diákhitelemet, lesz miből, mert a befektetésem visszahozza.
    És ha rászorulok, hogy hitelt vegyek fel, akkor is megtanultam, hogy sokkal értelmesebb olyan hitelt felvenni, amelyik befektetéssel kombinált, mert abból hozam is van, nem is kevés.

    Nehéz? Igen, nagyon. Fáradt vagyok-e? Igen, állandóan. De megéri. Senkire semmit nem tukmálok, szeretem a munkáimat, mert segítek vele az embereknek, időt és pénzt spórolok nekik, és jobb életük lesz. Hozzá teszem, amikor ügyfelekkel találkozok és megbeszéljük, mit lehet tenni, egy fillért sem kérek. Nem gomboljuk le az ügyfeleket.
    Ha sikerül és teljesítem a követelményeket egy versenyben a munkahelyemen, akkor januárban mehetek egy hétre a Bahamákra a cégem jóvoltából. Mondja valaki, hogy ez nem éri meg a rengeteg munkát.

    triosoft · http://www.triosoft.atw.hu 2008.06.12. 13:04:55

    Aki az APeh-al akar újatt húzni az rosszúl tesz nagyon sokájig ha vagyona van rajta lesznek. De ha nincsen semmilye szó szoros értelemben, akkor mákja van csekély 5 és fél évet kell kibekelnieje és elévül a tartozás. Azért azon mindenki gondolkozzon el ha nincsen semmilye akkor mihent bejelentett munkája lesz azzonal le is tiltsák a tartozást. Vigyáz ez vonatkozik az alkalmi munakvállalói kis könyvel szerzet lóvéra is. És még egy rossz hír a nagytestvér egyre jobban figyel. Kb ha alkalmi munkavállaóként keresed a lóvét akkor 3 hónap mulva már kopogtat is a lóvért.

    Azzal nem értek egyet hogy miért gondolja mindenki azt ha egyetemet végez akkor Ő lesz a király. Egy sima szakmával sokkal több lóvét kersne mind legálisan, mind feketén egyszerre.

    Az állam behülyítette a fiatalokat, hogy villanyszerlőnek lenni szar...

    Akkor egy adat: SAG villanyszerelő bruttó bére 2007 decmberben (30 éves 6 éve ott van) 347 ezer forint nettó 198 ezer forint.. Saját szememmel láttam, lehet gondolkodni...
    Já és mi az amit maszekba megkeres melette kb amiböl minden nap segrészeg lehet, meg kb naponta 8000 Ft-ot beszórhat a játékgépbe....

    Jön a plussz a melóból is: eladott réz, vas, egyébb...
    Szerszámok, munkaruha, bakancs, meg fityfene....


    Gondolkozon el minden egyetemista hogy a laborból mit is tudna ugy eladni, hogy soha senki nem keresi.... Még kivinni sem tudná.....

    Lassan az ország oda jutt hogy többet keres a jó szakmunkás mint az egytemista, mert annyira kevés van belöle.

    Minden 2. guberáló meg tanári, vagy bölcsész diplomával rohangál szerinted miért is????

    Van egy barátom ott kezdte hogy faipari technikumot végzett, utána fősuli, egyetem. Most mérnök de a szakmunkás bizijével dolgozik....

    Kérdem mibe került az egyetem 2milla mit hozott 0 ft.....

    Mibe került a szakmukás papir relatíve neki 0 ft mit hozott 10 éve abból él....

    Annabel 2008.06.12. 22:09:53

    Én most végzek fsz-en pénzügyet, és mellette még neki vágok egy alapképzésnek. Ahogy hallom így jó párosítás, itthon el tudsz helyezkedni a szakmáddal, de ha egyszer alkalmad lesz rá, van egy diplomád hogy kinn is el tudj helyezkedni.

    Mikor elkezdtem az fsz-t felvettem a diákhitelt,(már tudom nem kellett volna, de nekem is jól jött a plusz pénz és a szüleimnek is mindig adtam) és most kb 1,2 millát kell majd visszafizetnem, de igyekszem minél előbb letudni. Előtörlesztésekkel és hátha le lesz tudva mire végzek a sulival. És akkor nem kell hitellel kezdenem.

    Majd nyáron bemegyek otp-be és megkérdezem, hogy megy ez. De ahogy olvasom nem nagy kunszt, csak a rovatba be kell írni: előtörlesztés. Ha jól vettem ki. De ez egyébként a honlapon is ott van, hogy be kell írni és hogy ezenkívül kell még fizetnem majd a törlesztést.

    gbarry 2008.06.15. 14:12:34

    Sziasztok,

    a diákhitelt eddig csak mint szükséges havi bizgetést éltem meg, ám nem törődtem semmiféle "előtörlesztés"-agymenéssel. Villamosmérnök vagyok, tavaly végeztem a BME-n és sajnos nem értem, ismétlem: nem értem az egész cécót. Azt tudom (miután elolvastam az ittenieket), hogy alaposan megszívtam, amiért nem írtam bele a megfelelő rovatba az a bűvös szót. Felhívtam tavaly a diákhitel központot, és rákérdeztem, hogy mennyire rossz nekem, mire a néni nem kifejezetten tudta, hogy ki mennyire miért és meddig jár majd rosszul. Komolyan..nem tudta megmondani, hogy mi frászt csináljak. Megkérdeztem, hogy beírjam-e a jövőben a bűvös szót, de azt mondta, ha ilyen nagy összeggel törlesztek (20000Ft), akkor mindegy..vagyis szerinte (figyelitek? --> szerinte) mindegy. A fentiekből következik, hogyx nem. Most akkor szerintetek mekkora szarban vagyok (elnézést a szar miatt)? Nem hívok fel többé diákhitelközpontot, mert csak felidegesít. A tartozásom 600ezer körül volt tavaly, de ezek szerint most sem csökket sokat. Egyszerűen nem merem megnézni a tranzakciós történetet a számlámon, mert félek, ha összeadnám a számokat, kijönne valami brutális összeg..és ennek a töredékét látnám jóváírva :(((((
    Ha valaki érti, mit akarok, akkor írjon. Kösz :)

    Zoltán · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2008.06.15. 15:27:04

    GBarry, sajnálatos, hogy az ügyintéző nincs képben. A diakhitel.hu oldal FAQ része alapján a simán befizetett többletpénz nem előtörlesztés, hanem előteljesítés. Azaz nem csak a tőkédet törleszti, hanem egy része kamatra és más költségre fordítódik.
    Esetleg kérelmezhetnéd a központ felé, hogy ezeket számítsák előtörlesztésnek...

    gbarry 2008.06.15. 16:11:54

    Aha. Ha odaírom az előtörlesztés szöveget, akkor kétszer is kell utalnom? (először az előtörlesztés majd a kötelező?) Bocs, hogy ennyire muja vagyok...hamarabb implementálok egy procit FPGA-ba, mint ezt megértsem...

    Any 2008.06.18. 21:08:26

    Szerintem az a baj azzal, hogy valaki próbálja meg minél előbb a diákhitelét kiváltani az ösztöndíjjra, hogy legyen bármilyen jó tanuló valaki mindíg "jobb tanuló", és csak bizonyos %-a a hallgatóknak kap ösztöndíjjat. Nem segít mindenkin. Sőt nem vagyok biztos benne, de a főiskolán ahová én jártam, talán én voltam az egyetlen, aki csalás nélkül csináltam végig, és így nem lehet fer az, hogy ki kap ilyen támogatást. A szociális ösztöndíj nálunk kevés volt ahhoz, hogy fedezni tudjam a költségeket, a szüleim nem tudtak támogatni, nekem meg volt egy álmom arról, hogy gyerekeken segítek az egészségügyi végzettségemmel. Az én szakvégzettségemnek megfelelő üres álláshely alig van, és csak remélem, hogy lesz állásom hamarosan. Ha újra kezdhetném azt hiszem nem törekednék, arra, hogy a legmagasabb szinten képezzem magam, mégha jó szándékból is akartam a legjobb lenni, nem éri meg egy bizonytalan jövő félelmével, egy adósság terhével indítani az életet. Ha tehetném és visszamehetnék abba az időbe, amikor meghoztam a döntést a diákhitel és a főiskola mellett, lebeszélném magam, és választottam volna egy egészségügyi szakképzést, és akkor talán szélesebb körben tudnék állást keresni, és nagyobb esélyem lenne, ha nem is a szakma legmagasabb képzettségével, de segíteni, úgy ahogyan szerettem volna, és nem terhelne a gondolat, hogy "feleslegesen" tanultam, mert nincs állásom, csak adósságom.

    Diákhitel 2008.06.20. 14:11:39

    Sziasztok! Én egy fiatal munkatársa vagyok a Diákhitel Központnak, és véletlenül akadtam erre a blogra. Meglepett az, hogy egymásnak olyan dolgokat mondtok, melyek sajnos alaptalan félelmekre adhatnak okot. Itt a Diákhitel Központban mi mindannyian arra törekszünk, hogy alapelvünk ne sérüljön. A Diákhitel a hallgatókért van, ezért fontosnak tartom véleményetek. Szeretnék ezen a fórumon lehetőség szerint (és időm mértékében, hisz nem egészen ez a feladatom) minden felvetésetekre válaszolni. Szeretném, ha megnyugodnátok, hogy senki nem használja rosszra a pénzetek, és senki nem akar rajtatok meggazdagodni. Érdemes tanulmányozni a www.diakhitel.hu oldalt. Ez sokmindenre választ ad azoknak, akik elbizonytalanodtak jól tették-e hogy felvették, és azoknak is akik bizonytalanok, mert esetleg rosszakat hallottak a Diákhitelről. Visszajelzéseink alapján a felvevők több mint fele úgy gondolja, hogy a Diákhitel nélkül nem tudta volna elvégezni és befejezni tanulmányait. Fontos azt is tudnotok, hogy a törlesztési időszak korántsem olyan megterhelő, mint azt sokan gondolják. A visszafizetési terheket/kötelezettségeket mindig úgy alakítjuk, hogy biztonságosan visszafizethető legyen. Ezért olyan alacsony a kezdő törlesztőrészlet, hogy ne kelljen erre többet költeni. Ez azonban azt jelenti, hogy az első néhány évben nem éri el a törlesztési kötelezettség még az éves kamat szintjét sem. Így aztán nem látható, hogy a tartozás csökken. Ha valaki többet szeretne törleszteni, az bármikor, bármekkora részben előtörleszthet. Mi a kötelező törlesztő-részlettel szándékosan alacsonyra tesszük a lécet, hogy mindenki gond nélkül átugorhassa, de senkinek sincs megtiltva, hogy emeljen a lécen. Vagy az lenne a jobb, ha eleve magasabbra raknánk? Fontos tudni, hogy a tartozás nem évül el! Akkor sem, ha fogod magad és külföldre költözöl egy időre, vagy akár életed végéig. Nem érdemes tehát kísérletezni a vissza nem fizetéssel. Ha valaki újra tanul, és bejelenti nekünk, akkor nem kötelező azalatt törlesztenie. Ha valaki GYES-re megy, akkor egész más feltételek vonatkoznak rá, sőt még pénzt is kaphat. Ennek a honlapon érdemes utánanézni, hisz az a legautentikusabb forrás. www.diakhitel.hu Itt minden információt azonnal hozzáférhetővé teszünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a diákhitel összege nem fedezi teljesen a tanulás költségeit, és azzal is, hogy sokan bulizásra költik. Lehet, hogy számukra ennek is megvan a haszna. Lehet, hogy ott ismerkednek meg jövendőbelijükkel, vagy életreszóló barátságot kötnek egy évfolyamtársukkal, aki később főnökük vagy beosztottjuk lesz. Szerintem nem szabad általánosítani, én még azt sem mondanám, hogy vannak büfészakok, hiszen minden felsőoktatási intézményt akkreditáltak, és az adott intézményben levő szakok és tanáraik szigorú minősítési követelményeken feleltek meg. Én pl. HÖK-ös voltam, mellette kutattam és évfolyamelsőként fordultam a vizsgaidőszakok nagy részében. Ennek ellenére minden alkalmat kihasználtam a bulizásra is. Az én például semelyik tipikus kategóriába nem tartozom. Biztos nem vagyok én vagyok az egyetlen. Nem utolsósorban egy tény: a diplomásoknak még mindig nagyobb az esélyük az elhelyezkedésre, mint azoknak, akik nem tanultak tovább, hanem megelégedtek az érettségivel, vagy egy szakmával. ld. honlapunkon a KSH legfrissebb adatait. Valóban előfordulhat, hogy valaki nem egyetemi végzettségével, hanem egy korábban megszerzett képesítéssel helyezkedik el, de ha másért nem, akkor már azért a pár évért megéri továbbtanulni, amikor ott ülsz a padban! Ez az én magánvéleményem.

    colett 2008.06.26. 21:49:03

    Szia!
    Nyilván, ha én is a diákhitelnél dolgoznék az lenne a célom, hogy csak a jó oldaláról beszéljek!
    Érdekes, hogy a statisztikák mind + irányba mutatnak. De a hozzászólások nem. Akkor melyik statisztika helyes?
    Én is azok közé tartozom sajnos, akiknek nem volt más választása, fel kellett vennem. Pedig dolgoztam suli mellett elég keményen. Most pedig állás nélkül vagyok. És azt a pénzt amiből talpra tudnék állni, minden előzetes értesítés nélkül, le akarják foglalni. Akkor hol a hiba?
    Bementem a kpba, és elmondtam a problémámat az ügyintézőnek, azt mondta, hogy írjak levelet és közösen kitalálunk valamit. Ez volt fél éve. Elküldtem, de smmi reakció egészen mostanáig. Most levonták az adóvisszatérítésemet és még arra a házra is rászálltak, amiből 4 nap volt hátra hogy megkapjuk a pénzt. Hangsúlyozom, hogy 4 különböző emberről van szó. Nekik mi közük ehez és mért csak most jelentkeztek ismét, és engem miért nem értesítettek még erről sem?????
    Véletlen szereztem tudomást az egészről.
    Akkor ki korrekt és ki nem????
    Én csak annyit tudok mondani, hogy senki, akinek józan esze van, ne vegye fel semmi szín alatt ezt a pénzt!!!!
    Ha nem akartok 24 évesen agyvérzést, vagy szívrohamot kapni, mert azt látjátok, hogy hiába minden törekvés, ne éljetek ezzel a kamu "lehetőséggel".
    Ez a magyar állam úgy rossz ahogy van.
    Nem elég hogy a felnőtteken, az egész életét végig gürcölő nyugdíjasokon, de még a gyerekeken is nyerészkedni akar?
    Mert valljuk be őszintén, 18 évesen még nagyon is gyerek az ember, főleg a mai világban. Helyesbítek: országban.

    Csak ennyit akartam!!!
    Bárki bármit reagálhat erre, de a tények, azok tények!
    Nekem ma 2008.06.25-én ment 2 nap alatttönkre az életem és a maradék remény is szertefoszlott.

    colett 2008.06.26. 21:49:06

    Szia!
    Nyilván, ha én is a diákhitelnél dolgoznék az lenne a célom, hogy csak a jó oldaláról beszéljek!
    Érdekes, hogy a statisztikák mind + irányba mutatnak. De a hozzászólások nem. Akkor melyik statisztika helyes?
    Én is azok közé tartozom sajnos, akiknek nem volt más választása, fel kellett vennem. Pedig dolgoztam suli mellett elég keményen. Most pedig állás nélkül vagyok. És azt a pénzt amiből talpra tudnék állni, minden előzetes értesítés nélkül, le akarják foglalni. Akkor hol a hiba?
    Bementem a kpba, és elmondtam a problémámat az ügyintézőnek, azt mondta, hogy írjak levelet és közösen kitalálunk valamit. Ez volt fél éve. Elküldtem, de smmi reakció egészen mostanáig. Most levonták az adóvisszatérítésemet és még arra a házra is rászálltak, amiből 4 nap volt hátra hogy megkapjuk a pénzt. Hangsúlyozom, hogy 4 különböző emberről van szó. Nekik mi közük ehez és mért csak most jelentkeztek ismét, és engem miért nem értesítettek még erről sem?????
    Véletlen szereztem tudomást az egészről.
    Akkor ki korrekt és ki nem????
    Én csak annyit tudok mondani, hogy senki, akinek józan esze van, ne vegye fel semmi szín alatt ezt a pénzt!!!!
    Ha nem akartok 24 évesen agyvérzést, vagy szívrohamot kapni, mert azt látjátok, hogy hiába minden törekvés, ne éljetek ezzel a kamu "lehetőséggel".
    Ez a magyar állam úgy rossz ahogy van.
    Nem elég hogy a felnőtteken, az egész életét végig gürcölő nyugdíjasokon, de még a gyerekeken is nyerészkedni akar?
    Mert valljuk be őszintén, 18 évesen még nagyon is gyerek az ember, főleg a mai világban. Helyesbítek: országban.

    Csak ennyit akartam!!!
    Bárki bármit reagálhat erre, de a tények, azok tények!
    Nekem ma 2008.06.25-én ment 2 nap alatttönkre az életem és a maradék remény is szertefoszlott.

    Till Zoltán · http://penzugy.blog.hu/ 2008.06.26. 22:18:31

    Colett, bármilyen szar is a helyzet, ne add fel!
    Ha jól értem, APEH-nak továbbították a tartozásod.
    Lehet ott is részletfizetést, halasztott törlesztést kérelmezni, csak utána kell járni.

    Diákhitel, itt a lehetőség, hogy segíts Colett-nek kimászni a slamasztikából, ill. másoknak megmutatni, hogyan ne kerüljenek ilyen helyzetbe.

    zs 2008.06.29. 19:09:13

    Kedves Jenko, ugy látszik, mások az értékrendjeink, és téleg vagyok olyan gyökér h hetente egy napot "ellébecoljak"... Most szerencsére ugy tűnik h jobb lesz minden, nekem is lesz állásom, de az se tuti h fog menni a suli mellet.. de ez mindegy is. Én is a hasonló utat fogom járni, mint te, de mondju kezzel a befektetősdivel nem tudom, mit akartál mondani, én nem pénzügyre járok, a felét nem értettem annak amit írtál, márpedig jó lenne... Mindenesetre ha ez a munka összejönne, nem kéne a diákhitel...

    Tatrai Peti 2008.07.01. 00:58:26

    Nem olvastam vegig a hsz-eket, mert annyi idom a vilagon nincsen, csak szemezgettem belole (Jenko, Zs, Diakhitel, Vaszilj stb)
    A helyzet szar, ez ok. Ezzel tokeletesen egyet kell hogy ertsek, szegeny szuleim erzik meg leginkabb az orszag mostani allapotat. Valoszinuleg 4-5 evvel ezelott senki nem szamitott erre, hogy ez lesz most, pedig akkor igenyelted a hitelt es most kell/kene visszafizetni. Ezeken valtoztatni sajnos nem lehet, csak annyit tudsz tenni, hogy alkalmazkodsz, meg esetleg elore gondolkodsz.
    A diakhitel egy uzleti vallakozas. Ez nyilvanvalo volt mar az elejen is. Megeri a banknak is, meg neked is, abban az esetben, ha lesz munkad es vissza tudod fizetni. Nos ezert kell elore gondolkodni, hogy az ilyen kockazatokat bele tudd kalkulalni. Sajnos en is olyan helyzetben voltam, hogy fel kellett vennem, mert nelkule meg a kolimat sem tudtam fizetni. Tartozom is kb 1,5 millio forinttal, nem tudom pontosan mennyire hizott mar fel.
    Az viszont nem igaz, hogy lehetetlen dolog munkat talalni. Ket eve dolgoztam a suli mellett, egy hetig kellett keresnem hogy talaljak megfeleloen rugalmas munkahelyet. Gyakorlatnak toketeles volt. Most kulfoldon vagyok, de innen is sikerult inteznem egy masik munkahelyet most, amit majd augusztustol fogok csinalni. Aztan majd diploma utan remelem vissza tudok jonni kulfoldre.
    Osszegezve: szerintem az egesz a pozitiv attitudon all vagy bukik. Aki azt mondja hogy remenytelen, az nem lesz sikeres. Aki keresi hogy mikent lehet sikeres, annak nem lesz gondja, es nem kell majd panaszkodnia.

    HalfMan 2008.07.01. 11:41:01

    Hmm... érdekes dolgokat olvastam itt...
    Midig elcsodálkozom, hogy az emberek félinformációk alapján mennyire meggyőzően képesek nyilatkozni.
    A diákhitellel kapcsolatban meglehetősen sok, és úgy gondolom pontos infóval bírok. Pl. tudom, hogy nem bank, hanem önálló intézmény és nem üzleti vállalkozás, hiszen kormányrendelet által deklaráltan non-profit elven kell működtetni. Nem véletlen, hogy mindezidáig egyetlen kereskedelmi bank sem állt elő hasonló konstrukcióval.
    Tátrai Petivel egyetértek, én is azt tapasztalom, hogy aki ténylegesen akar, az találni is fog valamilyen munkát. Azt persze nem állítanám, hogy pontosan olyat, amilyet szeretne, vagy amilyet elképzelt, megálmodott magának. Sokan szvsz. ott követik el a hibát, hogy görcsösen ragaszkodnak egy elképzeléshez, és nem vállalnak el csak úgy akármit. A legtöbb esetben nem lehet azonnal a csúcson kezdeni, hanem végig kell járni az utat odáig. Attól, hogy az az álmom, hogy pénzügyi vezető legyek egy cégnél, még elvállalhatok olyan munkát is, ami nem vág a profilomba, attól még folytathatom a keresést, de máris egy problémával kevesebb. Ha tudomásul veszem, hogy a dolgok nem hullanak önmaguktól az ölembe, hanem teszek értük, akkor előbb-utóbb reális esélyem van rá, hogy elérjem azt, amit akarok. Ehhez persze nem árt tudni, mi is a célunk...
    Huhh, jó kis hegyibeszédet kanyarítottam ide... bocsi :)

    vago andrea · http://kulfodi36 2008.08.06. 19:40:33

    Na,en is jol megszivtam a diakhitelt.2 eve kulfodre tavoztam a jobb elet remenyeben,ami annyira nem valt be,mert itt is rohadt nehez munkahoz jutni es meg se fizetik jol,raadasul mindig vannak munkanelkuli idoszakaim,amikor csak nagyon keves penzem van.Szoval itt a nagy beilleszkedesi huzavonaban volt egy ev ,mikor elfelejtkeztem a diakhitelrol,neha anyam szolt,hogy mar megint kaptam levelet,de azt is elfelejtettem mar masnap.Van ugy,hogy az ember dolgozik reggeltol-estig,banknak a szinet se latja es csak az ellazulasra tud gondolni.Szoval ez volt es akkor jott a level,amit anyam paniktol reszketo hangon felolvasott a telefonba,hogy jonnek a behajtok es mindenunket elviszik.Nekem semmi sincs a nevemen es nem is lesz,szoval nem tudom mit tudnak csinalni.Ezek utan felhivtam a diakheteleseket meg a behajtokat,akik semmifele kezzelfoghato informaciot nem adtak,hogyan tudnam torleszteni az adossagomat a megujult feltetelek mellett.KIT KERESSEK? Tud ebben valaki segiteni?
    Amugy en is gurcoltem az egyetem mellett ehberert, de buliztam is eleget,neha a diakhitelbol is.Senkinek sincs joga itelkezni masok felett!

    Etienne 2008.08.07. 15:02:25

    Lenne egy javaslatom: akik már próbálták a diákhitelt és van tapasztalatuk, kommentjeik végére írják már oda a szakot ahol végeztek...
    Nem kötözködés, csak jó lenne tudni milyen diplomával nem sikerül elhelyezkedni, visszafizetni. Sok embert ismerek a műszaki területeken, ahol az embereket 4ed 5öd évben már leszerződtetik a jövőbeli munkahelyek méghozzá nettó 200 kezdőbérrel mert hiány van belőlük... A kamu szakokon (bölcsész) ahol szakonként évi 400an végeznek nem piaci tudással még szép hogy nem lehet elhelyezkedni, viszont idén először NEM SIKERÜLT FELTÖLTENI az államilag támogatott természettudományis helyeket, pedig a vegyészek/mérnökök/programozók bőven meg vanak fizetve csak nem egy értéktelen tömegszakra járnak (minőség vs. mennyiség) ahol az összesített kreditindex 6.5 fölött van (tudományos szakokon 3-3.5 bukás nélkül szép)

    rendet 2008.08.18. 23:03:46

    Röviden : a diákuzsora egy megátalkodott módja a fiatalság kifosztásának.

    "Ideális" esetben is azokat kivánná "segíteni" akik a tandíjat albit stb - egyszóval a tanulás költségeit nem tudnák szüleik segítségével megfizetni. Nem lesz elég, hogy szenvedi majd a lakáskölcsönt, még ezzel az adóssággal kezdje az életét? Mit gondolnak a drágalátos kitalálók, hány gyereket fog vállani az aki lakás/diák kölcsöt is törleszt? Ki tarja fenn a "jóléti" renszereket? Ez egy fenntartható fejlődés útja?

    Ez a diákuzsora csak egy szépen csomagolt koporsószeg az amúgy is beteg magyar társadalomnak. Eggyel több ("önként vállalt") sarc az életét éppen elkezdőknek. Akik nemsokára továbbadnák az életet, hogy újratermelődjék a közösség.
    Ezzel a "kedvező" "lehetőséggel" egy kis koporsószeggel kevesebb az esély rá, hogy így történjen..

    csak egy hazugság-virágszóval:féligazság a sok közül:

    "alacsonyra tettük a kezdő törlesztést, így a kamat tényleg meghaladja az évi befizetést". Hát persze, hogy azért hogy az elején könnyű legyen...hazudozás.
    Azért, hogy tovább kamatozzon.Sőt, vegyük fel már az első évben, hadd kamatozzon eleve törlesztés nélkül, üresben négy évig - addig úgysem fizetsz..

    sokakat meg lehet győzni - tálalás és reklám kérdése. érdemes volt költeni rá - behozza az árát.

    Sajnálom azokat akiket ezek a hazugság(marketing)szakemberek "ügyfélnek" becsalogattak.
    Legjobb megoldás rokonoktól is kölcsönkérni és azonnal előtörleszteni, vagy végtörleszteni - kinek mi lehetősége van. Minnél kevesebbel nőjön az összeg, vagy ne nőjön tovább.

    Kedves diákhiteles munkatárs, belegondoltál mit csinálsz, mihez adod a neved?
    A sok kétségbeesett ember, de akár csak ha egy is van aki derékba tört élettel áll - miattatok!
    Belegondoltál, hogy ennek Te is okozója vagy?
    A szemébe néznél mit mondanál akinek elkobozzák a vagyonát, vagy fizeti a sarcotokat?
    Meg tudnád magyarázni hogy lett majdnem duplája amit visszafizet - hát persze hogy meg - hiszen ez a munkád..

    És a lelkiismeretednek is, ott nagyon mélyen.. be tudnád bizonyítani, meddig tudnád magyarázni, hogy ebben neked nincs felelősséged?

    Ezért a disznóságért, megtévesztésért, rászedésért természetesen még felelni fognak a kiagyalók - mert minden hazugág kiderül egyszer!

    jenko 2008.08.19. 14:02:54

    Meglátásaim a diákhitellel kapcsolatban:
    Ha van alternatívája, ne vegyük fel.
    Ha lehetőségünk van előtörleszteni, az átutalási megbízás közlemény rovatába írjuk be, hogy ELŐTÖRLESZTÉS - így a tőkerészt csökkenti, kevesebb pénz kamatozik ellenünk.
    Bölcsész diploma megszerzéséhez (amivel max közalkalmazottnak lehet lenni) semmiképp ne vegyük igénybe.
    Javaslatom a DH KP-nak: ne a két évvel korábbi adóbevallás alapján állapítsák meg a törlesztőrészletet, hanem próbáljanak dinamikusabb számítási módszert találni, mert ez aránytalanságokhoz vezethet.

    leo 2008.08.20. 19:14:49

    A diákhitelt csak ha NAGYON muszály , műszaki- gépészmérnök ..., gazdasági, természetudományi.. biologus vagyész.. képzéshez vedd fel!!
    A bőlcsész, igazgatásszervező .. stb. amiben szinte bizti h állami szektorban helyezkedsz el ne vedd fel , mert ha egyáltalán találsz vele munkát , netto 100 lesz a fizud.

    t. ramóna 2008.09.03. 11:35:07

    Kedves kétségbeesők,(vágó andrea)
    a helyzet válságos ugyan de nem kilátástalan:)
    nagyon sok fiatalt érint ez a problémakör, így sok emberen segítettünk már.akit érdekel, hogy hogyan lehet kikecmeregni ebből a helyzetből és esetleg még az állami szektorban is dolgozik, szívesen segítünk, tájékoztatunk hiszen ez a munkánk.
    Írjatok, segítünk!
    A tájékoztatáshoz előzetes időpontegyeztetés szükséges, amely kötetlen beszélgetés, személyes igények figyelembevételével.
    ide írhattok: ram8na@yahoo.com

    jenny 2008.09.08. 12:11:08

    Én is felvettem a diákhitelt anno, és elérkezett a törlesztés ideje is. Szerencsére a legkevesebb összeget vettem fel annak idején, így az életemet csak egy félmillás tartozással kell kezdenem. Persze ez nem olyan sok, és ezt is előtörlesztéssel szeretném fizetni, hogy mielőbb letudjam.
    Csak azért írok, mert néhányan hülyének nézik azokat, akik nem írják be a varázsszót az átutalási megbízásra, hogy "előtörlesztés". Én, mielőtt nekikezdtem a törlesztésnek, végigböngésztem a diákhitel honlapját, és sokmindent meg is tudtam. Egy nagyobb összegű átutalásnál rá is írtam szápen a megbízásra, hogy előtörlesztés. A banki ügyintéző azonban úgy gondolhatta, hogy felesleges időpocsékolás ilyeneket odaírni, mert hiszen a törlesztés az törlesztés, ezért ő már nem vitte be ezt a szót a gépbe.
    Én nyugodtan éltem az életemet tovább, meg is dicsértem magam, hogy mindent a szabályok szerint csináltam. Ez addig tartott, amíg meg nem jött az év végi értesítő, ahol az előtörlesztés címszó melett egy szép nagy 0 állt. Először megijedtem, hogy hová is tűnt a pénzem, de aztán észrevettem az előteljesítés mellett. Mivel én nem végeztem pénzügyi főiskolát, ezért hiába böngésztem a diákhitel honlapját, ahol le van írva ugyan a kettő közti különbség, nagyon nem értettem, csak azt tudtam, hogy nekem jobb lett volna úgy, hogy előtörlesztés.
    Fel is hívtam a diákhitelt, ahol szerettem volna, ha átrakják az előteljesítésből az előtörlesztésbe az összeget. Az átutalási megbízást is szívesen átküldtem volna bizonyíték gyanánt, de az ügyintéző azt mondta, hogy ezt a bankban intézzem el. Nem értettem, hogy mit is kéne nekem csinálni a bankban, hiszen visszamenőlegesen nem tudják kijavítani a szöveget - gondolom -, de azért bementem oda is. Ott azt mondták, hogy szerintük nem baj, hogy csak előteljesítés, sőt, lehet, hogy még jobb is. Azért nem hagytam magam, mondtam, hogy én jobban szeretném, ha előtörlesztés lenne. Azt mondták elintézik. Később visszamentem, és közölték, hogy felhívták a diákhitelt, és hogy ez előteljesítés, és legközelebb írjam be a varázsszót. Tehát okosabb nem lettem, ők azonban mégis elintézettnek vélték az ügyet.
    Tehát a diákhitel elküld a problémámmal, a bank szintén, akkor hová fordulhat az ember?
    Persze, én is azt tanácsolnám magamnak, hogy a diákhitelhez, de telefonon lerázzák az embert, akárhányszor próbálkozom, Pestre pedig nem tudok bemenni, mert az ország másik végében lakom.
    Most tőletek kérdezném: Hagyjam az egészet, mert előbb-utóbb úgyis levonják ezt is a tartozásomból, vagy ebből nagy összegbeli különbség lehet, ezért inkább járjak utána?
    Az is kérdéses, hogy hány nap/hónap van adva egy ilyen reklamációra, mert már jó pár hónap eltelt azóta.

    Dániel 2008.09.21. 19:45:59

    Üdvözlet mindenkinek!

    Viszonylag számos hozzászólást elolvastam. Nagyon csodálkozom, hogy nem nagyon jut eszébe senkinek sem a diákhitel fikázása mellett, hogy ha nem volna, akkor sokan egyetemre se tudnának járni! Nem jobb egy magasabb végzettséggel, és így nagyobb valószínűséggel magasabb fizetéssel, még a törlesztés mellett is egy jobb életet élni, mint inkább amiatt nem menni egyetemre, mert akkor majd nem tudom visszafizetni a diákhitelt? Én is fölveszem, nemsokára törlesztenem is kell majd, de egyelőre nem pánikolok emiatt. Pedig kellene(?), mert már legalább másfél milliós a tartozásom. A bankok viselkedése valóban nem szép, de akinek a diákhitel az egyetlen lehetősége arra, hogy eljusson egy olyan szakra, amelyre egyébként anyagi okok miatt nem tudna, akkor miért baj, ha van választása?

    Itt páran elfilozofálgattak azon, hogy magasabb képzettség az magasabb szintű társadalmi haszonnal jár, és emellett az általában magasabb fizetést jelent és ezért magasabb az adólevonás is, amivel az ember utólag kifizeti a tanulmányait. Ez egy nagyon rossz érv két okból is. Mert ugye először is az ember amúgy is a nettóból él, az életminőségét az szabja meg, és magasabb fizetésnek magasabb a nettója. Szóval annyira azért nem kell megszenvedni azzal az utólagos tanulmányfinanszírozással. Másodszor meg nem szocializmusban élünk, hogy az ember azért üljön az iskolapadban, mert majd meghal a vágytól, hogy közhasznú társadalmi munkát végezzen, amiért jogosan várná el a társadalomtól, hogy ingyen tanulhasson. A tudás érték, mindenekelőtt egyéni érték. Amivel az egyén akár azt is teheti, hogy kiviszi magával külföldre, és ott eladja szép summáért azt, amit idáig a magyar társadalom pénzén szerzett meg. Mint pl. testvérem is, aki az ingyen megszerzett egyszem főiskolai diplomájával dolgozik most Luxemburgban havi nettó 625 ezer forintért úgy, hogy a legtöbb dolog ott sem kerül többe, mint itthon. Ezt csak azok figyelmébe ajánlom, akik még mindig azt hiszik, hogy az egyetemisták a közjó szolgálatára lesznek diplomások. A tudás általában ma a legnagyobb befektetés, feltéve, ha az azt igazoló papír megszerzése munkával is együtt járt, nemcsak büfélátogatással.

    Emellett természetesen az is igaz, hogy nem mindenki tud felérni a csúcsra, és nem mindenki kap egyformán pénzes állásokat a tudásáért. Ettől még a diákhitel hasznos, és legfőképpen nem kötelező.

    Obi1one 2008.10.22. 12:45:41

    Kedves "Diákhitel"-es munkatárs.

    Add hozzá a nevedet ahhoz amiket leirtál,az biztos hogy a helyedben annyira égne a pofám hogy az már fáj.Szerinted te miből kapod a fizetésedet?
    Arra meg főként kiváncsi lennék hogy milyen iskolát végeztél,gondolom szakközepet,és 100% hogy te nem vetted fel,vagy nem kellett felvenned a diákhitelt.

    Somogyi Annamária 2008.11.13. 13:34:13

    Üdvözlet...
    Hát van itt hideg meleg....
    Egy apró észrevételt viszont had közöljek mindenkivel... Az a helyzet hogy én agrármérnöknek tanultam. Világ életemben érdekelt ezt tanultam a középiskolába és ezt tanultam az egyetemen. Hárman vagyunk testvérek. Sajnos a szüleim nem tudtak segíteni a tanulmányaimban igy rá készerültem a diákhitelre mivel abban az időben még azt hittem hogy a diploma az egy olyan tényező amivel majd könnyebb lesz az életem az elhelyezkedés... Ez nem igy van mint utólag kiderült... A rosszabb indulatú emberek feltehetik a kérdést miért vállaltak a szüleim három gyereket ha nem tudják finanszirozni a tanitatásukat.. Jogos azonban ne felejtsük el hogy röpke husz évvel ezelött jobban élt a magyar. De ez most lényegtelen. Olvastam az egyik hozzászólásba hogy kapjon annyi ösztöndíjat a diák ahogy tanul.. zseniális elgondolás. A 4.3 átlag tanulmányi eredményemhez kaptam 10.000 ft ösztöndíjat. Külön posztok szoc segély további 15.000 ft. Akkor számoljuk... 25.000 ft ebből 8000 a koli marad 17.000 Ft és még nem ettem nincsenek jegyzeteim.. évfolyampénz...stb stb... Miért nem mentem el dolgozni... jogos egyszerű számos diákmunkát kipróbáltam ami következményeként lemaradtam a suliba és visszaesett az átlagom...
    Ami az ösztöndijam visszaszorulását eredményezte...
    És a jelen.. jelenleg fél éve keresek állást a legtöbb helyen azt mondják hogy nincs tapasztalatom..igy van mivel pályakezdő vagyok.... és jött a levél a diákhiteltől hogy fizessek.. A jelenlegi válság miatt nem hogy a szakmámban, egyáltalán sehol nem tudok elhelyezkedni... de fizessem a hitelt. mert amit válaltam azt vállaltam..és ez igy van rendjén. De mit csináljon egy ember aki nem kell sehova. kétségbe vagyok esve... és nem arról van szó hogy nem akarok sokkal inkább arról hogy nem tudok

    Packard 2008.11.13. 23:41:41

    Üdvözlet.
    Én is elolvasgattam a hozzászólásokat, de akkor az enyém fogja szerintem kiütni a biztosítékot.
    Én is felvettem idén a diákhitelt egészen pontosan 250 000 Ft-ot. De hol is kezdjem a magyarázatot. Én pályakezdő középiskolát végzett vagyok a Dunántúlon lakom. Eddig megyémben (Zala megye) megközelítőleg 250 helyre adtam be önéletrajzot. De a környező megyékben is. Többségük meghirdetett, néhányat én kerestem meg levélben, személyesen. Ezek között van takarítói, medencetisztítói, portás, adatfeldolgozó, raktáros, konyhai kisegítő és komoly irodai munka is. Az eredmény az hogy 3 OKJ- val , az érettségimmel, a nyelvizsgával, sehol sem tudtam elhelyezkedni, lévén nincs gyakorlatom egy szál sem, se rokonom nagyon. Így gondoltam egy nagyot és a diákhitel miatt, ismétlem a diákhitel miatt beadtam felsőoktatási intézménybe. Miért is? Apámat sok sok éve nem láttam. Édesanyám keres havi 6 órás munkában nettó 42 ezret. Közhasznúként (szemetet szed)... Albérletben élünk, sajnos a közüzemi tartozás és lakbér tartozás még mindig elég sok. A kilakoltatás veszélye leselkedik felettünk. Sajnos hova nincs mennünk, így gondoltam egyet idén, és beadtam a felsőoktatásba, hogy így vehessek fel diákhitelt. :DDDDD Ez meg is történt. A diákhitelt befizettük a közüzemi számlákra, csakhogy még mindig maradt vagy 300 000 Ft körüli összeg. A kilakoltatás még mindig fenyeget. Sajnos, talán jövőre már hajléktalan leszek. :DDDDDDDDD
    Hogy egy hajléktalantól hogyan fognak majd behajtani diákhitelt, és hogy egyátalán ki fog engem alkalmazni hajléktalanként azt nem tudom.
    De őszintén nem is érdekel. A lényeg hogy a diákhitelnek hála ma még van fedél a fejem felett. Úgy értem lesz ma este, ha hazaérek. Még van meleg szoba. De hogy mi lesz jövő évtől, azt nem tudom megmondani. Természetesen ha lenne munkám visszafizetném a hitelt, de nem tudom.
    Visszafizetném a hitelt? Végre ennék egy jó tányér rántotthúst, és innék 250 Ft -os tejet. Bár lehet van ocsóbb is.
    De elgondolkoztam azon , hogy ha börtön büntetést kapok majd érte amiért nem tudom visszafizetni a diákhitelt, nagyon sokat kell ülnöm? Úgyértem van ma Magyarországon olyan hogy adósok börtöne?
    Tehát én nem a leendő diplomámért adtam be a jelentkezést illetve vettem fel a diákhitelt, hanem hogy ne legyek egy pár hónapig hajléktalan anyukámmal. Sajnos olyan szörnyű dolgokat hallottam, hogy az embernek kint kell lennie reggel 8 -tól este 8-ig a szabad ég alatt télen is, és csak az éjszakát töltheti bent. És azt beszélték hogy lefagyott a lábuk télen. Szóval megsérülhettek. Szóval megpróbálok minnél tovább bent maradni az egyetemen a túlélés miatt. Télen attól félek nagyon hideg lehet odakint egész nap.
    Szóval az egész napot kint tönteni a szabad ég alatt.

    És itt Zala megyében, ahol lakok sajnos ahogy hallottam még nem is a legrosszabb a helyzet. Már úgyértve országos szinten.

    Szóval tanulok, hátha lesz egyszer így munkám, csak sajnos ez a fél éves 250 ezer Ft -os diákhitel nem fogja tudni fedezni a rezsit és egyéb kiadásokat. Szóval sajnos nemsokára tényleg hajléktalan leszek és a hajléktalan szállásról fogok bejárni főiskolára.
    Azt hiszem vicces lesz.
    De nem baj.
    A lényeg hogy internet kávézók legyenek, hogy vizsgára tudjak jelentkezni meg ilyesmi, jah és hogy ezt meg tudjam írni. Remélem az ország egy kicsit fog azért változni nemsokára. Mert ha így haladnak a dolgok én nem tudom mi lesz ennek a vége. Összeomlik kártyavárként.

    Üdvözlettel
    egy zala megyei főiskolás

    Manna 2008.11.24. 12:49:09

    Felkeltette az oldal az érdeklődésemet,mert érintett vagyok. Ezért végeztem néhány számítást. A lényege a dolognak valóban az, hogy fiatalon nem annyira érdemes felvenni, de ha valaki pl. 32 évesen kezdi felvenni és 37 évesen kezd törleszteni mondjuk másfélmilliós hitelállományt, pl 150000 Ft bruttó jövedelemmel, ami nem növekszik, a nyugdíjkorhatárig fennmaradó 26 év alatt messze nem fizet annyit, mintha ugyanezt a másfélmillát szabad felhasználású hitelben vette volna fel 26 évre. És mint tudjuk, a nyugdíjkorhatár elérésével a tartozás törlődik. A diákhitel központ persze még így is jóval többet kap vissza, nyilván nem véletlenül van felső határa az életkornak. Ha valakit nem zavar, hogy egyre növekvő tartozás lebeg a feje felett, eljátszhatja ezt a dolgot előtörlesztés nélkül is, csak akkor ügyeljen, hogy a minimumot mindig pontosan fizesse. Ha viszont jelentősen növekszik a jövedelme, érdemes előtörleszteni + ha nem törleszti az egészet, takarékoskodni arra az esetre, ha jövedelemcsökkenés következne be, amikor is a két évvel azelőtti magas jövedelemhez szabott törlesztés gondot okozhat.). Illetve, ha nem akarja, hogy egyre növekedjen a tartozása, akkor is kell előtörleszteni. Szóval "öreg", kockázatkedvelő, tanulmányaikat nem jövedelemnövekedés reményében folytató hallgatóknak megéri. :) Kockázatkerülőbbeknek érdemes az első két évben (amikor az alaptörlesztés kisebb) nagyobb összeget előtörleszteni (minél előbb törlesztünk elő, annál kevesebb kamatos kamat rakódik), ha eleget előtörlesztünk, utána még a minimális összegnél maradva is lassacskán csökkenni fog a tartozás. Pontos számításokhoz persze jó lenne tudnom, hogy a minimálisan meghatározott törlesztőrészletnek mekkora része, hogyan, mikor vonódik le a tőketartozásból, bár a kamatot év végén úgyis tőkésítik. Nekem mindenesetre az jött ki, hogy jobban megéri, mint a szabadfelhasználású hitel, feltéve, hogy a különbözetet előtörlesztik. (Például valós banki adatok alapján 22 évre szabadfelhasználású másfélmillás forinthitel havi 18 körüli törlesztéssel megy. Ha valaki ezt az összeget beletörleszti másfélmillás diákhitelébe - vagis előtörleszt, akkor kevesebb idő alatt szabadul meg a hiteltől és kevesebbe kerül neki az egész.) Inkább az nem tetszik az egészben, hogy a kamat "tőkésítéséről" vagyis kamatos kamatról és az előtörlesztés módjáról nincs korrekt tájékoztatás.

    Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2009.02.08. 20:22:02

    Aki nyavajog, az írja le, hogy milyen szakot végzett és melyik iskolában. Nem hiszem, hogy pl. sok műszakis egyetemista lenne közöttük.
    Tavaly az országos átlagbér kb 196000 forint volt, a fizikai dolgozókéval együtt. A diákhiteles számításoknál gondoljatok bele, hogy a diplomások átlag másfélszer annyit keresnek, mint a nem diplomások. Én úgy tudom, hogy normális helyeken ritkán szúrják ki a pályakezdők szemét 200000 alatti fizetéssel (nem gagyi főiskola kommunikációs papírjára gondolok...)
    Sok szerintetek a kamat? Nézzetek szét a bankoknál! Pl. jelenleg az OTP-nél a személyi kölcsön kamata bőven 20% felett van! Annak vajon hányszorosát fizeted vissza, ha 20 éves futamidőre veszed fel?

    streber01 2009.04.02. 20:46:25

    Én azt tartom érdekesnek, hogy csak azok kritizálnak, akiknek törleszteniük kellene....vagy akik már behajtás alatt vannak, mert nem törlesztettek hosszú ideig.

    És igen, énis a központban dolgozom, nekem is van diákhitelem, nekem sem könnyebb fizetni, mint bárki másnak, ugyanis a dolgozókal sem kivételeznek.

    Akinek meg sajnos el kell árverezni a házát, sajnos nem tudom sajnálni. Több, mint 6 vagy 12 hónapja nem törlesztett. Mégis mit vársz,mit ajánljak? 1 -2 nap alkalmi munkával meg van a törlesztő részlet, én is dolgoztam nő létemre építkezésen vagy takarítottam ha nem akadt más.

    Egyébként meg ti sem gondolhatjátok komolyan, hogy az ügyfélszolgálaton nem tudnak válaszolni az általatok említett egyszerű kérdésekre....

    clever toni 2009.06.09. 10:59:30

    Meg tudná nekem mondani vki, hogy a diákhitel nyitóegyenlegét honnan lehet kiszámolni?
    a válaszokat ti.saluto@gmail.com-ra várom! előre is köszi

    Soltee 2009.07.30. 14:10:00

    Sziasztok!


    Ha valakinek konkrét elképzelése van arról, hogy előreláthatólag hány félévet fog még tanulni, és szeretné felvenni a diákhitelt, és nagyjából azt is tudja, hogy az elkövetkezendő félévekben mennyit szeretne felvenni, az írjon nekem, tudok nyújtani egy kis segítséget, hogy körülbelül ha befejezi a tanulmányait, mégis mire számítson, mennyi lesz az akkori tartozása kamatostul.


    Ha érdekel írj a soltee@freemail.hu-ra.

    _______________________________________________

    csillu98 2010.01.23. 01:08:34

    Sziasztok!
    A fentiekhez hasonlóan én is azt ajánlom, hogy aki teheti, ne vegye fel a diákhitelt.
    Egy ideig nagyon ellene voltam, aztán - mivel folytatni akartam a tanulmányaimat, albérletet fizetni kellett - felvettem én is az első 25 ezres összeget (ez később felmászott 30 ezerre). 4. évtől kezdve dolgoztam suli (közgáz) mellett. A diákhitelből továbbra is az albit fizettem, a megkeresett pénzt pedig félretettem, mivel 5. éven egy félévet külföldön tanultam. Azóta eltelt még egy sulis év - közben ugyancsak dolgoztam.
    1,5 éve diplomáztam. Még a kezembe sem kaptam, már volt egy magyarországi viszonylatban igencsak jónak mondható kezdő fizetésem. Eddig a minimális fizetendő összeget fizettem be, mert olyan jól esett, hogy van miből költenem, hát költöttem..
    Ma kaptam kézhez a diákhiteles egyenlegértesítőmet. 5 év alatt kb. 1,5 milliót vettem fel. Jelenleg több mint 1,8-nál járok a kamatok miatt.
    Aki már felvette a hitelt, és jelentősebb "felesleggel" rendelkezik, annak azt ajánlom, hogy vegye a fáradságot, számolja ki az egyenlegértesítője alapján, hogy mennyi lesz idén az éves kamata, ossza le havi szintre, ezt fizesse be normál törlesztésként, a fennmaradó "felesleges" összeget pedig előtörlesztésként küldje el a DH KP-nak.
    Ilyen módszerrel havi 70 ezres összeg befizetésével (17 kamatra, 53 tőkére) 1,5 millió helyett (ha jól számoltam) 2,3 milliót fizetek vissza 4 év alatt.
    800 ezer a kamat? Igen.. mivel eddig lébecoltam.
    És hogy honnan fogok tudni ennyit kifizetni havonta?
    Amikor az volt a dolgom, tanultam (mint már említettem, 2 évig munka mellett). A megszerzett tudásom és a munkatapasztalatom pedig úgy látszik megér annyit a jelenlegi munkáltatómnak, hogy az albérlet költségeim, egyéb számomra fontos dolgok és étkezés mellett még a diákhitel törlesztőjére is futja..
    Két dolgot emelnék ki még egyszer:
    1.) aki teheti, ne vegye fel a diákhitelt!
    2.) ha már felvetted, mihamarabb térj rá az előtörlesztésre!

    Mária néni 2010.07.20. 17:52:52

    Az unokám is fölvette és most nem tudja fizetni. Persze akkoriban örült, hogy van pénze, egy ilyen fiatal gyereknek hiába beszél az ember. A mi időnkben nem volt hitel, mégis megoldottuk.

    Most persze mi fizetjük a szüleivel, de hiába. Évről évre egyre több lesz a hitel, pedig törlesztünk.

    Aki teheti, ne vegye fel a diákhitelt!

    sapipeti 2010.11.14. 14:41:52

    Van itt egy jó cikk, meg törlesztési példa is:

    www.hitelarena.hu/hitel-cikkek/diakhitel/

    hitel hero 2010.11.26. 10:08:24

    Ha van Facebookod, és szeretnél egy kezdeményezés mellé állni:
    LEGYEN KAMATMENTS A DIKHITEL
    klikk a linkre és lájkolj!
    Köszönjük!

    http://www.facebook.com/pages/Legyen-Kamatmentes-a-Diakhitel/159571074083717?ref=ts#!/pages/Legyen-Kamatmentes-a-Diakhitel/159571074083717?v=wall

    Mihály Papp 2013.07.28. 15:01:38

    Véleményem szerint,ha ma nem képzünk orvosokat, mert nem telik rá, holnapután belehalunk az első betegségbe, és ez igaz majd minden szakmára. Saját érdekünk hogy a tehetséges fiatalokat ingyen és bérmentve taníttassuk. A "tehetséges "-t.Csapda helyzeteket pedig ne támogassunk.

    kaes 2013.07.29. 11:57:59

    Szentkoronában is vissza lehet fizetni!

    Jackson5 2013.07.29. 17:16:24

    Én azért találtam ennél jobb megoldást is.
    1., Nincs és nem is lesz a nevemen se lakás,se autó, se semmi.

    2., Kft-m van azaz jogi személy, így a NAV azt nem inkasszálhatja. Magamnak meg nem fizetek ki jövedelmet mert nappalis vagyok még 7 évig.... Akkor már 45 éves leszek ...

    Másik megoldás, hogy ismerősöm (nem rokon) cégében heti 10 órára leszek bejelentve. Azaz havi 18.000 Ft kapok. Na abból szedjenek le nyugodtan. :)
    süti beállítások módosítása