Pénzügyi siker titkai

Hogyan oldd meg pénzügyi problémáid egyszer s mindenkorra? Pénzügyi tervezés de NEM biztosítás és NEM nyugdíj! http://penzugyiterv.info

Feedek

E-mail értesítő

Írd be az e-mail címed:

Postázza a FeedBurner

    follow me on Twitter

    Utolsó kommentek

    Egyéb

    TopOfBlogs

    THM*: 242-437% ???

    2007.11.06. 09:03 penzugyes

    80.000 Ft kölcsönért cserébe
    3.432 Ft *40 hét = 137.280 Ft a visszafizetendő.

    Ha ezt kicsit máshogy néznénk, akkor
    13.728 Ft * 10 hónap

    Kinek melyik nem hangzik olyan jól?
    Számmisztika? :-)

    Az elsőben talán kisebb, emészthető összegek vannak...
    Azoknak van kitalálva, akiknek nehezebb havi 14.000 Ft-ot egyben kifizetni, mint heti 3.500-at. :-)

    Döbbenetes, de ezt felveszik emberek! Még annak ellenére is, hogy átláthatók a költségek. Látják, hogy mennyit kell fizetniük és látják, hogy mennyi a THM*.

    A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) célja a hitelek összehasonlíthatósága és a rejtett költségek megmutatása, ezért elvileg megóvhatna minket.

    A THM itt még csak nem is apróbetűkkel, hanem naggyal van szedve!

    Valószínűleg elírásnak gondolják a 242-437 %-ot, és 24-43 %-nak hiszik.
    Még az sem kevés, de legalább hihető. :-)

    Régebben megismerkedtem a cég pár alkalmazottjával. Tőlük hallottam érdekes dolgokat (egy részük nyilvánvaló, de biztos nem mindenkinek):

    A THM kissé becsapós, mert az akkor lenne egyszerűen átlátható és összehasonlítható, ha minden hitelt egy egész évre vennénk fel és egy összegben fizethetnénk vissza év végén.

    Ha a futamidő rövid, akkor a kamat, vagy kezelési költség aránytalanul nagynak látszik.
    Ha 100 Ft-ot 365%-os kamatra vennék fel egy napra, akkor 101 Ft-ot kellene másnap visszaadnom. Sok? Így persze nem.

    Ha minden hitel kiadásához (függetlenül a hitel nagyságától) 10 Ft-nyi munkát bele kell fektetnem (hitelbírálat, stb.), akkor ez kis hitelösszegeknél és rövid futamidőnél szintén aránytalanul magas kamatot eredményez.
    Ha 100 Ft-ot vennék fel, és másnap már 110 Ft-ot kell visszafizetnem a kezelési költség miatt, akkor az már éves szintű 3650% kamatnak felel meg.

    Ha azt kérnénk valamelyik banktól, hogy küldje ki az emberét a lakásunkra, hogy felvehessük a hitelt, akkor bizony vagy megkérné az árát, vagy örömmel küldene a konkurenciájához. :-) Nos, itt ezt is megteszik.
    Gyakorlatilag egy luxushitel, amit mégis a szegényebb réteg vesz igénybe.

    Ez a kölcsön egy pénztemető, viszont uzsorakamat legalizáló!
    Amelyik településen megjelenik, ott visszaszorítja az uzsorakamattal játszó gengszterek ténykedését, így joggal örülhet neki a város vezetősége.

    Nézzük mire jó ez tulajdonképpen!

    Hát, amire a TV-ben reklámozzák, az áruhitellel megoldható, jóval kedvezőbb feltételek mellett.

    Ha az áruhitel nem megoldás, akkor is lehetőség a zálogház, vagy a hitelkártya. Utóbbi persze egy újabb kockázati tényező, amit már említettem a korábbi blogom korábbi írásában: penzugy.buzz.hu/archives/2007/09/12/Tippek_penz_beosztasahoz_2_-_Bankkartyak_hitelkartyak/

    Gyakorlatilag azoknak a BAR listás embereknek lehet jó, akiknek olyan kiadásai merültek fel, amikre nem tudnak igénybe venni más megoldást.

    9 komment Blogtér címlapra vele! Linktér címlapra vele!

    Címkék: hitel pénz kölcsön pénzügy thm törlesztés

    A bejegyzés trackback címe:

    https://penzugy.blog.hu/api/trackback/id/tr39195623

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    szuper 2007.11.06. 11:02:36

    Szerintem butaságokat írtál le és ezzel félrevezeted az embereket!

    1. a THM mindent tartalmaz, kivétel ha módosít valaki a szerződésen idő előtt (lásd PSZÁF oldalán a hivatalos leírást)

    2. a THM kamat% nem egy évre szól, hanem az összegre. Ennél fogva a 365%-os 100 forintos példád sem igaz.

    Minden továbbival egyet értek, Ez egy legalizált maffia, uzsora kamatra adnak kölcsönt, és \"verőlegények\" szedik be a törlesztést a hiteligénylő lakásán.

    Sokan, nagyon sokan beszopják, pedig tényleg ott a képernyőn nagy betűkkel, hogy THM 242-437 %!!!

    Tehát bármekkora összeg minimum két és félszeresét kell visszafizetni!!!

    Az áruhitelek ált. 19,9% - 39,9 %-ig terjednek.
    Persze ezt a gyors kölcsönt készpénzben azok kérik, akik már nem kapnak hitelt a pénzintézetektől.

    Így még sanyarúbb helyzetbe sodorják magukat.

    Gondoltam má rá, hogy indítok egy weblapot, BECSAPNAK! címmel, és oda össze lehetne gyűjteni az összes simlis vállalkozást, ami az emberek kisemmizésére jött létre...

    freeman 2007.11.06. 11:06:28

    Persze hogy felveszik, én is jártam úgy hogy a folyószámlahitelemet megszüntették, és ott álltam mínusz ötvenezer forinttal decemberben, és még az autóm is szerelőnél volt amit ki kellett fizetni hogy elhozhassam.

    boxer28 2007.11.06. 11:39:43

    én sohasem értettem, hogy miért veszik fel a gyorskölcsönöket....nem hiszem el, hogy a család, vagy a barátikör ne adna 50.000 Ft- ot. inkább belemásznak "egekbe szökő" THM-be. hm.... nálam is próbálkoztak, a nagyszerű gyorskölcsönnel de a boxer kutyám nem engedte be:)

    freeman 2007.11.06. 13:29:50

    család nincs, barátikör még az anyjának se ad egy fityinget sem.Aki nem tudja milyen az: ötezer forintból egy hónapig élni, az nem tudja elképzelni milyen kutyaszorítók fordulak elő.

    felx 2007.11.06. 18:06:45

    Szerintem a cikk nem félrevezető a THM egy éves időszakra vetített érték (nyugodtan meg lehet nézni a PSZÁF oldalán). Egyszerű példával élve gondolom elhiszed, hogy 10MFt-os lakás hitelnél 7% THM esetén 20év alatt nem 10,7MFt-t fizetnek az emberek vissza.
    Viszont szerintem nagyon rövid időszakra nézve a THM-nek nincs is értelme. Itt inkább azt kell mérlegelni, hogy jelent-e nekem elegendő előnyt: pl.10% 1hétre, 1hónapra elég magas kamat (THM:120-520%), de ha ezalatt én a 100Ft-ból 150Ft-ot csinálok, lehet hogy megéri?:)

    Bár gondolom nem pont erre használják az emberek:)) …az okok különbözök lehetnek (a lényeg ne kerüljünk adóság spirálba) Egyébként is én nem igazán vagyok, a hitelek híve… jobban szeretem az olcsóbb pénzt. Pl. hitelkeret helyet mindig legyen a számládon pénz, egyfajta pozitív egyenleg. Szerintem már csak ez rengeteget segítene sok emberen, de ehhez meg kell állni, hogy csak váratlan kiadásra lehet felhasználni(azért van arra is megoldás ha nem tudod megállni). Az én hitvallásom szerint, ha ma minden pénzem elköltöm, akkor feláldoztam a jövöm. Hát igen mindig csak az igények, és a külsőségek:)) …meg a szomszéd had irigykedjen:)) Szép lehet úgy leélni az életem, hogy 50-60 éves koromban nincs már jelzálog a házamon. A környezetemben körül nézek: rokonok, barátok, ismerősök tanulságos példák… és még az is mindegy, hogy mennyi az a vagyon, a gondolkodásmódon sokkal nagyobb a hangsúly.

    Szerintem túl sokszor mondunk úgy ítéletet, hogy nem is ismerjük a teljes szitut… és persze hogy a mi álláspontunk az igaz:)) (ez utóbbi akkor gáz, ha nem ismerjük be tévedéseinket sem)

    Freeman a te esetedben is lehet, hogy ez volt az egyetlen lehetőség, vagy a megfelelő megoldás… ha csak annyit nézünk: van 1 autód, és ötezer marad kajára elég érdekesen hangzik, de azt is megtudtuk, hogy folyószámla hitelkereted megszűnt, viszont nem tudjuk miért fontos (mire használod) az autód… sok mindent nem ismerünk még.

    Sokan nem engedhetnék meg maguknak, hogy új autót vegyenek, vagy nagyobbat, de mivel 10 évre is megveheti, akkor már meg is engedheti magának. Hiszen néhány 10es, amit ki tud fizetni… addig általában nincs is gond, amíg tudunk fizetni. (Terveinkben, nem árt 1 pesszimista változatot is átgondolnunk, így tudunk megfontoltabban döntést hozni.)
    Az a gond a hitelkártyával, hitelkerettel, vagy csak úgy általában a hitelekkel, hogy azt bizony vissza kell fizetni:)) …ezért érdemes megfontoltabban dönteni, mert könnyen bele kerülhetünk 1 adóság spirálba, és nem biztos hogy marad esélyünk kimászni belőle.
    Aki nem tanul saját vagy más hibáiból, előbb vagy utóbb újra szembe találhatja magát a problémával.

    TillZ · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2007.11.06. 18:25:33

    Szuper: Köszönöm az észrevételeid
    1. Jogos, a változtatásokat nem lehet előre tervezni. Tudtommal alaphelyzetet ír a THM.
    2. Az idő tényező mindenképpen szerepet játszik. Erre nagyon jó példa Felx hozzászólása a lakáshitel THM-ét illetően.
    Ha csak a hitelösszeg számítana, akkor a példában szereplő hitel a 100%-ot sem érné el.

    Freeman: Nálam is voltak nehezebb időszakok, meg tudom érteni.

    Boxer28: Baráttól kölcsönkérni is rázós téma. Álltam már a dolog mindkét oldalán. Volt, hogy nem tett jót a barátságnak.

    Felx: Tökéletesen egyetértek.

    boxer28 2007.11.06. 20:22:00

    5000 Ft egy hónapra??? netre azért még futja??? nem kell átesni a ló túloldalára...

    freeman 2007.11.06. 22:44:10

    Boxer: A hónap közepén, miután befizettem a rezsit, még nem tudtam hogy megszüntetik a folyószámla-hitelt, és az autót se akkor vittem volna szervízbe.

    KiZo 2009.01.08. 17:18:08

    Nos, hölgyeim, és uraim, ha tényleg megértették volna a THM lényegét, tudnátok milyen hitelt is érdemes felvenni, meg milyet nem...

    A THM egy belső megtérülési ráta, ami azt mutatja, hogy (leegyszerűsítve) mennyibe van neked az a termék (hitel), illetve a Banknak mennyit "hoz", és ami a lényeg minden költséget beleértve, de persze nem mindegy hogy mekkora összegről beszélünk, és milyen futamidőről, csak arra szolgál, hogy amennyiben A banktól veszel fel hitel, akkor megnézd, hogyha ezt a B banknál vennéd fel (ugyanazt), akkor az mennyivel kedvezőbb vagy rosszabb. De ettől, még számolni azt kell hitelfelvételkor....
    Mert hát minden költség azért nincsen beleszámolva...
    Sajnos, de jó kiindulási alap, de csak az összehasonlításhoz, nem abszolút mérce, hanem relatív...

    Köszi
    süti beállítások módosítása